CHP’li Beko, atık kağıt işçileri için Meclis Araştırması istedi

CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, atık kağıt işçilerinin içinde bulundukları ekonomik, sosyal ve toplumsal koşulların araştırılması ve yaşanan sorunların tespit edilmesi ve çözüm önerilerinin sunulabilmesi amacıyla bir Meclis Araştırması açılmasını istedi.

04 Temmuz 2022 - 11:55

Küresel bir sorun olarak geri dönüşüm ve atık politikalarının çok iyi uygulanması gerektiğinin altını çizen Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Kani Beko, “Bugün atıkların yüzde 80’inden fazlası sokak toplayıcıları tarafından toplanıyor ve bu işçiler geri dönüşüme, doğaya, insanlığa, geleceğe katkı sağlıyor. Ülkemizde yaklaşık 6 milyon kişinin sokaklarda tam ve yarı zamanlı 200'e yakın faaliyet türünde çalıştıkları bilinmektedir. Bu 6 milyon kişinin içinden ise, kayıt dışı çalışmak zorunda kalan sokak toplayıcılarının sayısı 500 bine ulaşıyor. Yani 500 bin çalışanın tamamı kayıt dışıdır ve bunların yüzde 20’si de çocuk işçidir. Çocuklar çok daha ağır şartlara maruz kalıp, eğitim hayatından da yoksun bırakılıyorlar. Kamu, 10 binlerce çocuğu yok sayamaz!” ifadelerini kullandı.

ÖNCELİKLİ TALEPLERİ SOSYAL GÜVENLİK

Sokak toplayıcılarının en büyük sorunun sosyal güvencesizlik olduğunu vurgulayan Beko, “Ayrıca; her türlü atığın atıldığı çöp kutularının sokak toplayıcıları açısından doğurduğu sağlık riskleri de ortadadır. Atık toplama işinde, tıbbi atıklardan bulaşabilecek hepatit tehlikesi, solunum sistemi hastalıkları (kronik bronşit, astım, verem) uzun çalışma saatlerine bağlı olarak fiziksel tükenmişlik, genel iskelet yapısının bozulması ve psikolojik rahatsızlıklar gibi birçok sorunla karşılaşıldığına dair kamuoyuna yansımış yaygın şikayetler söz konusudur. Bu faaliyetlerde yer alan kişilerde solunum sistemi bozuklukları, tifo ve kolera gibi hastalıklar tespit edilmektedir. Bu nedenle de, sağlıklı bir çalışma ortamının sağlanması için atılacak her bir adımın önemi büyüktür. Atık kağıt işçileri; aslında bir tür kamusal görevi mahiyetindeki mesleklerinin yasada tanımlanmasını, statülerinin olmasını ve sosyal güvence altında çalışmayı talep etmektedirler” dedi.

POLİS BASKINLARIYLA ENGELLEMEK ÇÖZÜM DEĞİL!

Polis baskınlarının sorunun çözümü olmadığını kaydeden CHP Milletvekili Beko, “Yapılması gereken; son günlerde oldukça sık biçimde kamuoyuna yansıdığı biçimiyle, bu kişilerin kaldıkları yerleri ve depoları polis marifetiyle basmak ve çalışamaz duruma getirmek değildir. Onların güvenceli ve sosyal devlet ilkelerine uygun biçimde çalışmalarını sağlayacak düzenlemelerin acilen hazırlanması gereklidir. Temel önceliklerden bir diğeri, yaşamsal ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri bir dizi destek programının hayata geçirilmesi için hazırlıkları başlatmak olmalıdır” ifadelerini kullandı.

 
 
 

Bu haber 362 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Torbalı, Oğuzhan Koç ile coştu
Torbalı, Oğuzhan Koç ile coştu
Kırkpınar’dan Bayraklı’ya müjde: Fiyatları düşüreceğiz!
Kırkpınar’dan Bayraklı’ya müjde: Fiyatları düşüreceğiz!

AZRAİLLE DANS Film Fragmanımız Yayında. 25 Mayısta vizyona girecek olan filmimize 7 den 70 e herkesi bekliyoruz. www.azrailledansfilm.com @pelinsinan @tugbaozay10 @sinanbengier @yukselti @gaziseker @estrellacasado @gokhanoguztimurofficial #movie #movies #film #tv #camera #cinema #fact #didyouknow #moviefacts #cinematography #screenplay #director #actor #actress #act #acting #movienight #hollywood #netflix #heartsonfire #rockyiv #scarymovie #pamelaanderson #jennymccarthy #davidzucker #blonde #thering #nosleep #arielwinter #celebrity

Azraille Dans (@azrailledansfilm)'in paylaştığı bir gönderi ()