CHP'li Bakan, "İzmir’in Konak ilçesindeki 120 yıllık Kaptan Mustafa Paşa İş Merkezi için 2016 yılında yap-işlet-devret modeliyle çalışmalara başlanmış, iş makineleriyle yapılan kazı çalışmaları sırasında binanın zemininde tarihi kalıntılara rastlanılmış v

06 Mayıs 2021 - 10:23

İzmir’in Konak ilçesindeki 120 yıllık Kaptan Mustafa Paşa İş Merkezi için 2016 yılında yap-işlet-devret modeliyle çalışmalara başlanmış, iş makineleriyle yapılan kazı çalışmaları sırasında binanın zemininde tarihi kalıntılara rastlanılmış ve 3’üncü derece arkeolojik sit alanında kalan bölgede inşaat çalışmaları durdurulmuştu.

İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından yapılan incelemeler sonunda Roma dönemine ait liman, hamam yapısı olduğu düşünülen kalıntılar ortaya çıkarılmıştı. Bu bölgedeki tarihi kalıntıların tümünün ortaya çıkarılabilmesi için Müze Müdürlüğü’nün uygun göreceği teknik ve yöntemlerle sondaj çalışmalarına parsel bütününde devam edilmesi kararı alınmıştı. Ancak ‘mutlak korunması gerekli alan’ olarak değerlendirilen tarihi alanda gerekli çalışmalar aradan geçen yıllara rağmen ilerleyemedi.

Geçtiğimiz günlerde İzmir Vakıflar Bölge Müdürlüğü, 5 yıldır korumasız kalan 3 bin 574 metrekarelik tarihi alanı restorasyon veya onarım karşılığında 35 yıllığına kiralama kararı aldı. Tarihi alana 14 milyon 966 bin 52 TL fiyat biçildi.

Konuyu birçok kez hem Meclis’in hem kamuoyunun gündemine getiren CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, bir kez daha Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’a şu soruları yöneltti.

Konuyla ilgili 15/10/2020 tarihli 7/35180 esas numaralı ile 11/02/2021 tarihli 7/41639 esas numaralı yazılı soru önergelerim süresi içinde cevaplandırılmadığından gelen kağıtlarda yayımlanmıştır.

Sorularımızın ve önergelerimizin yanıtsız bırakılmasıyla birlikte, geçtiğimiz günlerde mülkiyeti Kaplan Mustafa Paşa Vakfına ait olan 3 bin 574,11 metrekarelik ve 5 yıldır korumasız kalan tarihi alanın İzmir Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından restorasyon veya onarım karşılığında 35 yıllığına kiralama kararı aldığı ortaya çıkmıştır. Tarihi alana 14 milyon 966 bin 52 TL fiyat biçilmiştir. Bu bağlamda;

1 – Konuyla ilgili 15/10/2020 tarihli 7/35180 esas numaralı ile 11/02/2021 tarihli 7/41639 esas numaralı yazılı soru önergelerimin yanıtsız bırakılmasının sebebi nedir?

2 – İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından alınan kararda belirtildiği gibi, bir dönemin sosyo-kültürel yaşamını göstermesi ve mevcut alanda kompleks yapı olgusu olduğu anlaşılan ve ‘mutlak korunması gerekli alan’ olarak değerlendirilen Kaptan Mustafa Paşa İş Merkezi’nin bulunduğu alandaki zemin suyunun giderilmesi ve çalışmaların başlanmasına rağmen sürecin ilerlememesinin nedeni neydi? Alandaki suyun İZSU tarafından boşaltılması istenmiş ancak İZSU görevi olmadığı için bunu işlemi geri çevirmiştir. Buna rağmen suyu boşaltma işleminin devam ettirilmemesinin ve bu tarihi alanın kaderine terk edilmesinin nedeni neydi?

3 – İZSU görev kapsamında olmamasına rağmen suyu boşaltabileceğini ancak bir çukur olduğu uyarısında bulunmuştur. Bu çukurun ise etrafından bir emniyet tedbirinin olmadığını belirtmiştir. İZSU bir benzeri olan Basmane Çukuru’nda su boşaltımı için kazıklı sistem uygulandığını da yetkililere aktarmıştır. Ancak suyun boşaltılması için herhangi bir adım atılmamıştır. Yerel yönetimin öneri ve çabasına rağmen tarihi alandaki suyun boşaltılması için hiçbir adım atılmamış olmasını nasıl açıklıyorsunuz?

4 – İzmir Valiliği’nin ve Büyükşehir Belediyesi’nin hemen arka sokağında, İzmir limanı kıyısındaki tarihi Kemeraltı Çarşısı’nın içinde, yani kentin göbeğindeki bu tarihi alanın yıllardır kaderine terk edilmiş ve atıl bir şekilde bırakılmasının gerekçelerini nasıl açıklıyorsunuz?

5 – İzmir Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nün 5 yıldır korumasız kalan tarihi alanın restorasyon veya onarım karşılığında 35 yıllığına kiralama kararı almasının sebebi ve gerekçesi nedir?

6 – ‘Mutlak korunması gerekli alan’ olarak değerlendirilen söz konusu tarihi alanın arkeolojik çalışmalar tamamlandıktan sonra ne şekilde değerlendirilmesi öngörülmektedir?

 

Bu haber 363 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Özhaseki'den kentsel dönüşüm mağduru vatandaşa sert tepki: Mikrofonu atıp giderim
Özhaseki'den kentsel dönüşüm mağduru vatandaşa sert tepki:...
Bornova Belediye Başkan Adayı Cevdet Çayır: ‘’Sevgi ve ilgiyi Bornova'ya gösterecek olan bizleriz’’
Bornova Belediye Başkan Adayı Cevdet Çayır: ‘’Sevgi ve ilgiyi...

AZRAİLLE DANS Film Fragmanımız Yayında. 25 Mayısta vizyona girecek olan filmimize 7 den 70 e herkesi bekliyoruz. www.azrailledansfilm.com @pelinsinan @tugbaozay10 @sinanbengier @yukselti @gaziseker @estrellacasado @gokhanoguztimurofficial #movie #movies #film #tv #camera #cinema #fact #didyouknow #moviefacts #cinematography #screenplay #director #actor #actress #act #acting #movienight #hollywood #netflix #heartsonfire #rockyiv #scarymovie #pamelaanderson #jennymccarthy #davidzucker #blonde #thering #nosleep #arielwinter #celebrity

Azraille Dans (@azrailledansfilm)'in paylaştığı bir gönderi ()