CHP Çocuk Evliliklerinin Mecliste Araştırılmasını İstedi

CHP’li milletvekilleri “4721 sayılı Medeni Kanun’un 11. maddesinde ‘erginliğin 18 yaşını doldurulmasıyla başladığı’ açıkça belirtilmektedir. Çocuk yaşta yapılan evlilikler çocuk hakkı, kadın hakkı ve insan hakkı ihlalidir” dedi ve çocuk yaştaki evliliklerle ilgili meclis araştırması istedi.

03 Ocak 2018 - 11:43

CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan tarafından hazırlanan ve otuz CHP’li milletvekilinin imzasıyla Meclis Başkanlığına sunulan meclis araştırma önergesinde, çocuk yaştaki evliliklerin sebepleri “ekonomik yetersizlik, yanlış ve eksik bilgilerden kaynaklanan geleneksel ve dini inançlar, eğitimsizlik, aile içi şiddet ve toplum baskısı” ile temellendirildi.

ÇOCUK HAKKI, KADIN HAKKI VE İNSAN HAKKI İHLALİDİR!

Çocuk yaştaki evliliklerin ortadan kalkması için toplumun bilinçlendirilmesi, toplumda farkındalık yaratılması, normalleşen ve meşrulaşan çocuk yaştaki evliliklerin sağlıksız yapısının kamuoyuyla paylaşılması gerektiği vurgulanan önergede şu ifadeler yer aldı: “Kız çocuklarının erkeklerden çok daha erken yaşta evlendirilmeleri ve bu evliliğin sonuçlarının kızlar açısından daha ciddi sakıncalar doğurduğu ortadadır. Erken yaşta yapılan evlilikler kadınların toplumdaki eşitsiz konumunu pekiştirmektedir. Kadınları eğitimsizlik, yoksulluk, cahillik ve bağımlılık kısır döngüsüne hapsetmektedir. Çocuk yaşta yapılan evlilikler çocuk hakkı, kadın hakkı ve insan hakkı ihlalidir. Ruhsal ve bedensel gelişimini henüz tamamlamamış haklarını bilmeyen yüzlerce genç kız, kendi istekleri dışında ve ailelerinin zorlamasıyla evlendirilmektedir. Halen ülkemiz genelinde yapılan her dört evlilikten birinin, bazı bölgelerimizde her üç evlilikten birinin çocuk evliliği olduğu bilinmektedir. Ancak tespitlerin doğru yapılabilmesi, sebeplerin ve sonuçların ortaya sağlıklı bir şekilde konulabilmesi için Anayasanın 98. ve İçtüzüğün 104. ve 105. maddeleri gereğince bir Meclis Araştırması açılması konusunda gereğini arz ederiz.”

ÇOCUK YAŞTA EVLİLİK; ÇOCUK İSTİSMARINA AÇIK BİR TEŞVİKTİR!

Diyanet’in yaptığı açıklamalar ile resmi internet sitesi üzerinden sorulan sorulara verdiği yanıtlara tepki göstererek AKP iktidarının ‘laikliğe saldırı’ operasyonunun parçası olarak değerlendiren CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan şu şekilde konuştu: “Kadını aşağılayan ve yok sayan anlayışın iktidarında Diyanet, ‘babanın kızını kalın elbiselerden tutarak ya da vücuduna bakıp düşünerek, şehvet duyması, bu tür bir haramlık oluşturmaz’ derken; yılbaşı fetvası verip; ‘piyango bileti almak kumardır ve haramdır’ diyebiliyor. Aynı Diyanet resmi internet sitesinde yayınladığı ‘Dini Kavramlar Sözlüğü’nde kızların 9, erkeklerinse 12 yaşına basmaları halinde bulûğa erdiklerini ifade edip; nikah için ise ‘bulûğ çağına erişmiş kadının velisi olmaksızın kendisinin nikâhlanabilmesi mümkün olmakla birlikte, velisinin de bulunması menduptur’ tanımlamasını yaparken; toplumun tepkisi karşısında ‘kız çocuklarının erken yaşta evlenebilecekleri yönünde açıklamada bulunduklarına dair haberler asılsızdır’ diye toplumun aklıyla alay edebiliyor. Çocuk yaşta evlilik; çocuk istismarına açık bir teşviktir! 4721 sayılı Medeni Kanun’un 11. maddesinde ‘erginliğin 18 yaşını doldurulmasıyla başladığı’ açıkça belirtilmektedir. Diyanet, yaptığı Anayasa’ya aykırı açıklamalarla suç işlemektedir. Diyanet’in fetva hattı da hemen kapatılmalıdır.”

Bu haber 900 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Özhaseki'den kentsel dönüşüm mağduru vatandaşa sert tepki: Mikrofonu atıp giderim
Özhaseki'den kentsel dönüşüm mağduru vatandaşa sert tepki:...
Bornova Belediye Başkan Adayı Cevdet Çayır: ‘’Sevgi ve ilgiyi Bornova'ya gösterecek olan bizleriz’’
Bornova Belediye Başkan Adayı Cevdet Çayır: ‘’Sevgi ve ilgiyi...

AZRAİLLE DANS Film Fragmanımız Yayında. 25 Mayısta vizyona girecek olan filmimize 7 den 70 e herkesi bekliyoruz. www.azrailledansfilm.com @pelinsinan @tugbaozay10 @sinanbengier @yukselti @gaziseker @estrellacasado @gokhanoguztimurofficial #movie #movies #film #tv #camera #cinema #fact #didyouknow #moviefacts #cinematography #screenplay #director #actor #actress #act #acting #movienight #hollywood #netflix #heartsonfire #rockyiv #scarymovie #pamelaanderson #jennymccarthy #davidzucker #blonde #thering #nosleep #arielwinter #celebrity

Azraille Dans (@azrailledansfilm)'in paylaştığı bir gönderi ()