"Bilirkişi raporu eksiklerle dolu"

BTS, Çorlu Tren Katliamı davasında sunulan bilirkişi raporuyla ilgili bir rapor hazırladı. Hazırlanan raporda üst düzey yöneticilerin de yargı önüne çıkarılması gerektiği vurgulandı.

22 Kasım 2020 - 12:09

Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (BTS), Tekirdağ’ın Çorlu ilçesinde 25 kişinin hayatını kaybettiği ve 340 kişinin de yaralandığı tren kazası davasının 4 Kasım’ daki duruşmasında, mahkemeye sunulan ‘TCDD’ nin kusurlu’ bulunduğu bilirkişi raporunu mercek altına aldı .

Birgün' ün haberine göre, Bilirkişi raporunda bazı teknik ve hukuki eksiklikler olduğuna dikkat çekilen BTS değerlendirmesinde, dönemin TCDD genel müdürleri ile diğer üst yetkilerinin isimleri verilerek sanık olarak yargılanmaları gerektiğinin altı çizildi. Değerlendirmedeki tespitlerin Cumhuriyet Başsavcılıklarına suç duyurusu niteliği taşıdığı aktarıldı.

Altyapı yenilenmedi

Kazanın olduğu bölgede altyapının rehabilite edilmesi şart olmasına rağmen TCDD’nin hâlâ altyapıyı yenilemediği vurgulanan BTS’nin bilirkişi raporu değerlendirmesinde, şunlara yer verildi:

* ‘Altyapı yenilenmemesi ve bunun bir ihtiyaç olduğu’ yönündeki konu bütünlüklü olarak değerlendirilmediği için eksik yanlar kalmıştır.

* TCDD 1. Bölge Demiryolu bakım servis müdürlüğünün yöneticilerinin bilimsel ve hukuki yetersizlikleri üzerinde hiç durulmamıştır. Kaza günü servis müdürlüğüne vekaleten bakan Mümin Karasu, asil bir kadroya, asilin şartlarını taşımadığı halde 6 yıl boyunca vekalet ettirilmiştir.

* “Turne raporu yayınlayan dönemin demiryolu bakım servis müdürü vekili Mümin Karasu’nun raporunun, nesnel ve bilimsel bir rapor olmadığı” konusuna hiç değinilmemiş, ama önlem alınması noktasında ilgilinin verdiği talimatın ciddiyetten ve nesnellikten uzak olduğu belirtilmiştir.

Sorumluluğu gizleme çabası

* Kazanın olduğu bölgedeki tarım uygulamaları, nehir ile dere yatağının yönünün bu nedenlerle değişmesi/değiştirilmesi, çiftlik vb. yerlerin drenajları konusunda zamanında önlem almayan mühendislik bilimi doğrultusunda teknik çalışma yapmayan yönetim kademelerinin kaza ile bağı net vurgulanmamıştır.

* “Yol bekçisinin” yokluğu ya da eksikliği konusu vurgulanırken, bu konuda basına yansıyan bir yazı üzerinden, bazı sanıklara uygulanan idari cezalandırma ve sürgün süreçleri yer alamamıştır. TCDD Genel Müdürlüğü’nün bu idari uygulaması ile ilgili olarak mahkemece hiçbir özel karar alınmamış olması hukuki bir eksikliktir.

Bilirkişi de dikkate almadı

* Bölge için 110 km/sa verilmesi konusunda hangi teknik gerekçelerin dikkate alındığı hususundan hiç bahsedilmemiştir.

* Kazada en çok ön plana çıkan isimlerden olan ve 1. derecede sorumlu olduğu bilirkişi raporuyla da anlaşılan Mümin Karasu’nun sorumluluğuna ve şu an bulunduğu konuma özel bir vurgu yoktur bilirkişi raporunda!

* Bilirkişi raporlarında, kurumun ehil olmayan kişilerce yönetildiği, konunun uzmanı olan daire başkanlıkları ve müdürlüklerde ilgisiz belediye personellerinin direkt ve siyasi kadrolaşma yapmak şekliyle atandığı konusuna değinilmemiş, bunun yarattığı sonuçlar ile kaza arasındaki ilişki değerlendirme konusu yapılmamıştır. Çorlu kazasındaki ihmaller zinciri, TCDD’nin içine sokulduğu bu yönetim krizinin, iş bilmeyen ve siyaseten atanan yöneticilerin sorumluluklarının dışında düşünülemez.

* Özelleştirme ve taşeronlaştırmanın yarattığı sonuçlar ile kaza arasındaki ilişki bilirkişi tarafından hiç dikkate alınmamıştır.

Bu haber 685 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Kati Piri'nin 'Kavala-Demirtaş yaptırımı' önergesi kabul edildi, Fidan Hollanda'ya gidiyor
Kati Piri'nin 'Kavala-Demirtaş yaptırımı' önergesi kabul edildi,...
Bolululardan Tanju Özcan’a tepki: ‘Gölcük’ü Uzungöl’e çevirmeyin’
Bolululardan Tanju Özcan’a tepki: ‘Gölcük’ü Uzungöl’e...

AZRAİLLE DANS Film Fragmanımız Yayında. 25 Mayısta vizyona girecek olan filmimize 7 den 70 e herkesi bekliyoruz. www.azrailledansfilm.com @pelinsinan @tugbaozay10 @sinanbengier @yukselti @gaziseker @estrellacasado @gokhanoguztimurofficial #movie #movies #film #tv #camera #cinema #fact #didyouknow #moviefacts #cinematography #screenplay #director #actor #actress #act #acting #movienight #hollywood #netflix #heartsonfire #rockyiv #scarymovie #pamelaanderson #jennymccarthy #davidzucker #blonde #thering #nosleep #arielwinter #celebrity

Azraille Dans (@azrailledansfilm)'in paylaştığı bir gönderi ()