Barış Soydan: Merkez Bankası'nda görevden almaların perde arkası

“Kritik isim Uğur Namık Küçük. Ağbal döneminin beyniydi… Temmuzdan beri rahatsızdı”

14 Ekim 2021 - 22:10

T24’ün ekonomi yazarlarından Barış Soydan, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nda (TCMB) üç ismin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından görevden alınmasının perde arkasına dair bir köşe yazısı kaleme aldı.

Geçtiğimiz hafta TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu ile bir söyleşi yapan Soydan, bugünkü köşe yazısında “Görevden alınanlar arasında en önemli isim bence Uğur Namık Küçük. Küçük’ün görevden alınmasında da Külliye’nin istekleri doğrultusunda izlenen para politikasına muhalefetinin etkisi büyük” dedi.

“Küçük’ün Merkez Bankası’nın Temmuz ayı enflasyon raporunda açıklanan yıl sonu tahmini konusunda Başkan Şahap Kavcıoğlu ile görüş ayrılığına düştüğü ve ondan sonra yatırımcı toplantılarına katılım konusunda daha isteksiz davrandığı konuşuluyor” diyen Soydan, şunları yazdı:

Küçük, enflasyon raporunda yayımlanacak tahmin patikasının aradan bir hafta geçmeden açıklanacak Temmuz ayı enflasyon verisinin çok altında kalması halinde bankanın büyük itibar kaybına uğramasından endişe ediyordu. Nitekim enflasyon sadece Temmuz değil Ağustos ve Eylül aylarında da tahmin patikasının öngörü belirsizlik aralığının üst sınırını bile aştı.

Küçük ve Tümen’in, Merkez Bankası’nın İstanbul’a taşınma sürecinin apar topar bir biçimde gerçekleştirilmesine karşı çıktığı ve yazın “tayini çıkan” yüz kişilik son taşınma grubuna ilişkin yönetim kurulu kararını imzalamadıkları da konuşuluyor.

“Çetinkaya gidince ayrılmak istedi”

Uğur Küçük’ün başkan yardımcılığına görevine Murat Çetinkaya döneminde getirildiğini hatırlatan Soydan, “Aslında o gidince ayrılmak istedi. Çetinkaya’nın halefi Murat Uysal çok ısrar etti, kaldı. Kararlarda hep konvansiyonel tarafta oy kullandı. Eğitimi çok iyiydi. İtalya’da Hazine Bakanlığı’nda çalışmıştı. Türkiye’de de finans sektöründe yöneticilik yapmış, tanınmış bir isimdi. Hem teori hem pratik gücü vardı” dedi.

Soydan, Küçük’ün finans sektöründe etkili pozisyonlarda yer alabileceğine dikkati çekti:

Özellikle eski Başkan Naci Ağbal’ın her hareketinin ve her sözünün, iletişimdeki her cümlesinin ardında bizzat Uğur Küçük vardı. O dönemde en kritik aktör oydu. Küçük’ü önümüzdeki dönemde finans sektöründe etkili pozisyonlarda görebiliriz…

“Tümen’in başkanlık görevine getirileceği haberlerinden rahatsız oldu”

Soydan yazısına şöyle devam etti:

Semih Tümen ise başkan yardımcılığına henüz yeni, Kavcıoğlu’nun başkanlığı döneminde getirildi. Garip olan, kısa bir süre önce Financial Times, Eurasia gibi kaynaklarda Kavcıoğlu’nun görevden alınacağı, yerine Tümen’in getirileceği yönünde haberler çıkmasıydı. Anlatılana göre Kavcıoğlu bu haberlerden rahatsız oldu ve bu haberlerin bankaya zarar verdiğini dün Cumhurbaşkanı Erdoğan’a anlattı. Kısacası Tümen’in başkanlığa getirilebileceği haberleri doğru değildi. Financial Times muhtemelen, Tümen’i başkan yapma hayali kuran kimi çevreler tarafından kullanıldı.

“Örneği yok”

Sonuçta Tümen göreve getireli daha birkaç ay olmuşken bizzat getiren Başkan görevden aldı. Bunun Merkez Bankası tarihinde örneği yok. Para Politikası Kurulu üyeliğinden alınan Abdullah Yavaş ise Amerika’da akademide görev yapan bir iktisatçı, keyfi yerinde. Ama Para Politikası Kurulu’nun hafızası konumundaydı. Bir kaynağım, “Onun görevden alınması da bu hafızayı yok etme amaçlı bence” yorumu yaptı.

Abdullah Yavaş’ın daha konvansiyonel veya Türkçesi ile kitabına uygun bir para politikasından yana olduğu ve aceleci faiz indirimlerine karşı çıktığı biliniyordu. Politika faizinin 100 baz puan indirildiği son toplantıya Covid hastalığı nedeniyle katılamamış ve Amerika’dan rapor göndermişti. Bununla birlikte Merkez Bankası çevrelerinde Covid’in faiz indirimine imza atmamak için bir gerekçe olup olmadığı merak edilmişti.

Uğur Namık Küçük, Semih Tümen ve Abdullah Yavaş’ın birlikte gönderilmesi, bunun Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşüp fotoğraf verdikten sonra yapılması, bu sürecin olumsuz manada çok “oryantal” şekilde yönetildiğini de gösteriyor. Soğuk ve teknik bakışın egemen olması gereken Merkez Bankası’nın yönetimine duygular, “imajlar” karışmış durumda

Bu haber 321 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Torbalı, Oğuzhan Koç ile coştu
Torbalı, Oğuzhan Koç ile coştu
Kırkpınar’dan Bayraklı’ya müjde: Fiyatları düşüreceğiz!
Kırkpınar’dan Bayraklı’ya müjde: Fiyatları düşüreceğiz!

AZRAİLLE DANS Film Fragmanımız Yayında. 25 Mayısta vizyona girecek olan filmimize 7 den 70 e herkesi bekliyoruz. www.azrailledansfilm.com @pelinsinan @tugbaozay10 @sinanbengier @yukselti @gaziseker @estrellacasado @gokhanoguztimurofficial #movie #movies #film #tv #camera #cinema #fact #didyouknow #moviefacts #cinematography #screenplay #director #actor #actress #act #acting #movienight #hollywood #netflix #heartsonfire #rockyiv #scarymovie #pamelaanderson #jennymccarthy #davidzucker #blonde #thering #nosleep #arielwinter #celebrity

Azraille Dans (@azrailledansfilm)'in paylaştığı bir gönderi ()