Balkan Ve Elazığlılar Bir Araya Geldi

Elazığlılar ve Balkanlar yıllar sonra tekrar bir araya gelerek muhteşem bir gece yaşadılar.

21 Haziran 2019 - 12:17

İzmir Elazığ Kültür ve Dayanışma Derneği “ Gönülden Gönüle, Sevgi ile El Ele “ Balkanlar ve Elazığ kültür ile buluşuyor, etkinliği kapsamında İzmir ilinde bulunan Elazığlılar ile Balkanlılar bir araya geldi.

Etkinliğin açılış konuşmasını yapan proje yazılımcısı dernek genel sekreteri Sosyolog Gökhan İlhan, proje sunumunda Mevlana’nın, ‘Göz Nereye bakar gönül oraya akar, gönül nereye akar ayak oraya koşar ‘ dizeleriyle başladı.  İlhan“ Emeği geçen atalarımıza, Elazığ’ımıza helal hoş olsun “ dedi.

UNESCO tarafından Kültür mirası listesinde olan Kürsübaşı geleneği, Elazığ Kültür ve Dayanışma Derneği, Başkan Yardımcısı Selami Kaymak ve üyelerdenoluşan, Kürsübaşı ekibi, Harput Musikisi ve yöresel türküleri seslendirildi. Gecede Çayda Çıra ekibi ve Balkan forklor ekiplerinin,  gösterileri ile türkülerine, davetlilerde eşlik etti.

Düzenlenen etkinliğe, İzmir Valisi Erol Ayyıldız, Konak Kaymakamı Mehmet Eriş, Bosna Hersek Fahri Konsolosu, Kemal Baysak, Elazığ Kültür Müdürü, Ahmet Demirbağ,  İzmir İl Kültür Müdürü Murat Karacanta  ve Yardımcısı Kaan Erge , Sivil Toplum Kuruluşları Genel Başkanı Haliil Kocakabak, Elazığ Ticaret Odası Başkan Yardımcısı, Mustafa Tavuş  ve 1200 kişilik davetli katıldı.

Bizim ayrı gayrımız yok

Gecede bir konuşma yapan İzmir Valisi Erol Ayyıldız, “ Anadolu ve Rumeli bizim toprağımız. Bu kardeşlik evvelden ezele devam eden bir yolculuktur. Rabbim kıyamete kadar baki eylesin. Kimsenin bozmasına da müsade etmesin diye dua ediyoruz. Elazığ Kültür ve Dayanışma Derneğini düzenlemiş olduğu, ‘ Gönülden Gönüle Sevgiyle El Ele Elazığlılar Balkanlarla buluşuyor’ etkinliği vesilesiyle siz değerli hemşerilerimle bir araya gelmekten büyük mutluluk duyuyorum. Sivil toplum kuruluşları hemşerileri bir araya getirmek, yöreye ait kültürleri yaşatmak ve diğer kültürlerle ilişki kurmak gibi .eşitli projeler yürütüyor. Ama esas vazifeleri, toplumun değerlerine kayma değer katmaktır. Elazığlı hemşerilerimizin, kültürlerini Balkanlılara tanıtma etkinlik buluşması bence son derece güzel bir proje oldu. Biz hem Elazığ’da hem de Balkanlarda Kadim bir geleneğe sahibiz. Dolayısıyla geleneklerimizi bir araya getiren bu projeyi çok  değerli buluyorum. Bizim ayrımız gayrımız yok. Biz bir bütünüz. Hiçbir kuvvet bizi birbirimizden ayıramaz. Bu tür etkinliklerde bunu dost ve düşmana gösterme açısından son derece önemli buluyorum” dedi.

Böyle bir gecede olmaktan dolayı mutluyuz

Uluslararası Balkan Federasyonu (ULUBALFED) Başkanı Ekrem  Selimler ise yaptığı konuşmada; “ Uzun yıllar önce dedelerimizi misafir eden Elazığlı dostlarımızla uzun yıllar sonra tekrar böyle bir gecede misafir olmaktan son derece mutluyuz. Bu tür etkinliklerimiz devam ettireceğiz. Bu güzel günde burada bulunan bütün dostalarımıza ve bu projeyi hazırlayan Elazığ Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Muzaffer Acar ve yönetim kuruluna çok teşekkür ediyoruz” dedi.

Aynı köyde beraber büyüdük

Elazığ Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Muzaffer Acar, “ Derneğimiz Kızılay’dan sonra 71 yıl önce İzmir’de kurulmuş en eski dernektir. Gurbette bulunan hemşerilerimize örf ve adetlerimizi yeni nesillere aktarmak için elimizden gelen çabayı gösteriyoruz. Her yılın 23’ün de geleneksel hale gelen Peynirli ekmek günü haricinde bu tür etkinliğimizin yanında sosyal projeler yapmaya başladık. 1930 yıllarında 3 bin aileyi  Elazığ’a mübadele zamanında misafir etttik. Bizlerde Balkanlardan gelen vatandaşlarımızla beraber aynı köylerde  hep beraber büyüdük. Yıllar sonra zaten bir arada idik ama bu tür etkinliklerde bir araya gelmeye devam edeceğiz” diyerek sözlerini tamamladı.

ELDERFED ( Ege Elazığlılar Federasyonu) Başkanı Nejat Ak, “ Bütün misafirlerime hoş geldiniz diyorum. İnşallah Elazığ’ımızın  kültür ve geleneklerinin yanında Balkan kültürünü de sizlerle  bu gün hep birlikte yaşayacağız” dedi.

Gece Balkan Dernek Başkanlarına ve emeği geçenlere plaket verilmesi ile sona erdi.

Bu haber 483 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
CHP’li Yücel, “Şimdi de çöp konteynırı mı olacağız?”
CHP’li Yücel, “Şimdi de çöp konteynırı mı olacağız?”
Başkan Tugay’a dünyadan tebrik mesajı yağdı
Başkan Tugay’a dünyadan tebrik mesajı yağdı

AZRAİLLE DANS Film Fragmanımız Yayında. 25 Mayısta vizyona girecek olan filmimize 7 den 70 e herkesi bekliyoruz. www.azrailledansfilm.com @pelinsinan @tugbaozay10 @sinanbengier @yukselti @gaziseker @estrellacasado @gokhanoguztimurofficial #movie #movies #film #tv #camera #cinema #fact #didyouknow #moviefacts #cinematography #screenplay #director #actor #actress #act #acting #movienight #hollywood #netflix #heartsonfire #rockyiv #scarymovie #pamelaanderson #jennymccarthy #davidzucker #blonde #thering #nosleep #arielwinter #celebrity

Azraille Dans (@azrailledansfilm)'in paylaştığı bir gönderi ()