Arama çalışması da bir facia!

İktidar, Elazığ depreminin ardından arama-kurtarmada dünya çapında iş çıkardıklarını ileri sürse de Van’daki çığ, gerçeğin hiç de öyle olmadığını gözler önüne serdi.

07 Şubat 2020 - 09:01

VAN'ın Bahçesaray ilçesinde Çarşamba günü çığ altında kalan 2 kişiyi arayan ekiplerin üzerine çığ düşmesi sonucu hayatını kaybedenlerin sayısı 41'e çıktı. Önceki gün akşam saatlerinde ara verilen kurtarma çalışmalarına sabah saatlerinde yeniden başlandı. Çığ felaketinin yaşandığı bölgeye giden Jandarma Arama Kurtarma (JAK) ve AFAD ekipleri, alan taraması yaptı. Yurttaşların çığ bölgesine gitmesine izin vermeyen ekipler, daha sonra dedektör köpeklerle bölgede arama çalışması yürüttü. Çevre illerden Bahçesaray'a gönderilen çok sayıda yardım ekibi de hazır bekletildi. Çalışmaların sonucunda üç kişinin daha cansız bedenine ulaşılmasıyla hayatını kaybedenlerin sayısı 41'e yükseldi. AFAD, 84 kişinin yaralandığını duyurdu.

FACİANIN NEDENİ MÜDAHALE TARZI

Çığ felaketinin neden kaynaklandığına ilişkin tartışmalar da devam ediyor. BirGün’e konuşan AKUT Niğde ekip lideri, Öğr. Gör. Nedim Urcan, ikinci çığ öncesi başlatılan arama faaliyetlerinin faciaya neden olduğu görüşünde. Aynı zamanda dağ kurtarma uzmanı olan Urcan, “Çığı faciaya dönüştüren şey kesinlikle ertesi gün yapılan müdahale tarzı” dedi ve ekledi: “Görüntülere bakıyorum, görüntülerde ters çevrilmiş araçlar var. Velev ki çığ falan düşmedi. Araç bir şekilde yolda kaydı, şoför hakimiyetini kaybetti. Yine oradaki insanların üstüne düşecek. Düşünün yukarıda sizin üzerinize düşebilecek hâlâ bir şeyler var. AFAD müdürümüze geçmiş olsun, oradaki herkesi uzaklaştırdığını söylüyor ama tabloya baktığımız zaman durum öyle değil. Ertesi gün yapılan çalışmalara baktığınız zaman, oraya yüzlerce insanı göndermek başlı başına bir hata. Orada iki kişi için yüzlerce insan değil, 2-3 kişi arama yapabilirdi,”

Urcan, şöyle devam etti: “Çığa neden olabilen etkenler var. İnsanların neden olabildiği gibi doğal nedenlerle de çığ düşebiliyor. İnsanlar nasıl neden olabiliyor? Çığ bölgesindeki tutunmakta zorlanan karın yapısını bozabiliyorsunuz. Üzerinde hareket etmek, ağırlık bindirmek gibi nedenler gibi doğal etkenler de vardır. Rüzgârın etkisi vardır. Yağışın aşırı olması, lodosun karı ıslatması ve ağırlaştırması gibi nedenler vardır. Bir de iş makineleri, araçlar ve helikopterin o bölgedeki hareketleri var. Bunlar çığa neden oluyor. Burada ya iş makines neden oldu ya da iş makinesinin orada olması bir tesadüftü. İş makinesinin yol açması ya da gürültüsü çığa neden olmuş olabilir.”

“Hataların olduğu açık” diyen Urcan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bir şeye daha dikkat edilmesi gerekiyor: Bizler kurtarma personeli olarak çığa müdahale ederken üzerimizde çığ sinyal verici cihazlar taşıyoruz. Bunlar sürekli sinyal gönderir. Onun bir frekansı var ve o frekansla sinyal gönderir. Siz çığın altında kaldığınız zaman, cihazınız sinyal göndermeye devam eder. Çığa yakalanmamış olan personel, hemen üzerindeki cihazı sinyal alıcı moduna getirir. Cihaz artık size mesafe ve yön göstermeye başlar. Alanı hızlıca tarayarak çok kısa sürede çığın altında kalmış olan personelinizintam üzerine gelirsiniz. Üzerindeki alet farklı bir sinyal vermeye başlar, mesafesini söyler ve siz hızla orayı kazmaya başlarsınız. Böyle bir çalışma yapılsaydı ikinci çığa maruz kalan ekibin kaç kişi olduğu belli olurdu.”

PERSONEL SEÇİMİNDE YANLIŞLIK VAR

Nedim Urcan, sözlerini şöyle noktaladı: “Benim gördüğüm hata şu: Personel alıyorlar ve yetiştirmeye çalışıyorlar. Bu bütün işler için aynı yürüyor. AFAD’ın içerisinde daha önceden çığ konusunda tecrübe sahibi olmuş, eğitim almış, seminerlerine katılmış kişileri görevlendirmek yerine kendi yöntemlerince personel seçimi yapılıyor. Bunlar yetiştirilmeye çalışıyor. Çığ oldukça, enkaz oldukça, sel oldukça ve deprem oldukça bu personel yetiştiriliyor. Gittikçe de deneyimi artırılmaya çalışıyor. Ancak biz henüz çığ konusunda o kadar tecrübeli değiliz. AFAD için söylüyorum, personel eğitimi veriyorsunuz ama olaya baktığınız zaman demek ki orada bulunan personel bu konuda çok yeterli seviyede değildi. Daha büyük bir çığ olduğu zaman, daha büyük bir enkaz felaketi olduğu zaman neler olabilecek, onu bilemiyorum.”

Kaynak: birgün
Bu haber 1079 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Torbalı, Oğuzhan Koç ile coştu
Torbalı, Oğuzhan Koç ile coştu
Basın Apartmanı'nda 25 metre derinliğe inildi
Basın Apartmanı'nda 25 metre derinliğe inildi

AZRAİLLE DANS Film Fragmanımız Yayında. 25 Mayısta vizyona girecek olan filmimize 7 den 70 e herkesi bekliyoruz. www.azrailledansfilm.com @pelinsinan @tugbaozay10 @sinanbengier @yukselti @gaziseker @estrellacasado @gokhanoguztimurofficial #movie #movies #film #tv #camera #cinema #fact #didyouknow #moviefacts #cinematography #screenplay #director #actor #actress #act #acting #movienight #hollywood #netflix #heartsonfire #rockyiv #scarymovie #pamelaanderson #jennymccarthy #davidzucker #blonde #thering #nosleep #arielwinter #celebrity

Azraille Dans (@azrailledansfilm)'in paylaştığı bir gönderi ()