Kendi Partisinin Milliyetçi Adına Karşı!

Yıllardır İskoçya'nın bağımsızlığı için mücadele veren İskoçya Ulusal Partisi'nin (SNP) lideri Nicola Sturgeon, partisinin 'milliyetçi' adını sevmediğini söyledi. Sturgeon, İskoçya'nın bağımsızlık mücadelesinin 'kapsayıcı' bir tavrı olduğunu söyleyerek, 'milli' sözcüğünün zorlu olduğuna dikkat çekti.

İskoçya Ulusal Partisi’nin (SNP) lideri ve İskoçya Özerk Yönetimi’nin Başbakanı Nicola Sturgeon, ‘milliyetçi’ atfı nedeniyle partisinin adını sevmediğini açıkladı. Sturgeon, yıllardır İskoçya’nın bağımsızlığı için mücadele vermesine rağmen dünya çapındaki diğer milliyetçi hareketlerle anılmaktan hoşlanmadığını söyledi.

Sturgeon bu açıklamaları, Edinburgh Uluslararası Kitap Festivali’nde Türkiyeli yazar Elif Şafak’la katıldığı oturumda yaptı. Şafak’ın konuşmasında ‘milliyetçilik’ sözcüğünün ‘çok olumsuz bir anlamı olduğunu’ ve ‘milliyetçiliğin ne kadar çirkinleşebileceğini gördüğünü’ söylemesi üzerine Sturgeon  şu yorumu yaptı: “Bu sözcük zorlu. Eğer 90 yıl geriye, partimin kurulduğu tarihe gidebilseydim ve ismini sıfırdan seçebilseydim, şu anki adını tercih etmezdim.”

Sturgeon, İskoçya’daki bağımsızlık yanlısı hareketin ‘dünyaya insani, açık ve kapsayıcı’ bir yerden baktığını belirterek, “Biz İskoç bağımsızlığını destekleyenleri en çok motive eden şeylerden biri, sesini dünyaya daha fazla duyurabilme isteği. Mesele içe dönmek ve kapanmak değil, dışa bakmak ve uluslararası bir duruşa sahip olmak” dedi.