Danıştay hakiminden 'tarikat' çıkışı: Yargı hiç bu kadar bozulmamıştı

Gazeteci İsmail Saymaz, bir Danıştay hakiminin "Yargıçların birtakım dini ve siyasi grupların kontrolü altında olduğunu ve özgür iradesiyle oy kullanmadığını" söylediğini yazdı.

Yargıtay Başkanı Mehmet Akarca'nın dört yıllık görev süresinin dolması nedeniyle yapılan başkanlık seçimlerinin 20. turunda da hiçbir aday salt çoğunluğu sağlayamadı. Sözcü yazarı İsmail Saymaz, hafta sonu katıldığı nikâhta sohbet ettiği bir Danıştay hakiminin yargıya ilişkin eleştirilerini aktardı. “Adına ister tarikat, ister cemaat, ister sivil toplum kuruluşu denilsin” grupların yüksek yargıya müdahalesinden söz eden hakim, “Yargı hiç bu kadar bozulmamıştı” değerlendirmesinde bulundu.

 

Saymaz, ortamdaki isimlerini paylaşmadığı bir Danıştay hâkimi, bir eski bakan ve bir başsavcıyla gerçekleştirdiği sohbeti şöyle aktardı:

 

“Sohbet döndü dolaştı; 20’nci turda da sonuçsuz kalan Yargıtay Başkanlığı seçimine geldi. Danıştay hakimine ‘Seçim 1980 yılı Cumhurbaşkanlığı oylamasına döndü. Uzadıkça uzuyor’ dedim. Hakim bu soruyu bekliyormuş gibi, ‘Haklısınız’ dedi. ‘Adına ister tarikat, ister cemaat, ister sivil toplum kuruluşu denilsin’ grupların yüksek yargıya müdahalesinden söz etti. Ortam buz kesti. Hakimin sözlerinden cesaret alarak, Yargıtay’da başta Hak-Yol ve Menzil olmak üzere her grubun bir adayı desteklediğini kaydettim. ‘Doğru. Güneş balçıkla sıvanmaz’ dedi. Yargıçların birtakım dini ve siyasi grupların kontrolü altında olduğunu ve özgür iradesiyle oy kullanmadığını söyledi. Gruplar arasındaki pazarlıklar sürdüğü için seçimin çıkmaza girip uzadığını anlattı. Eski bakan söz aldı ve karşılık olarak, yargıyı eleştirdi. 70 yıldır devam eden davasının olduğunu söyledi. ‘Yargı bugün tam olarak dağılmıştır’ dedi. Sokakta yargıya güvenin kalmadığını anlattı. Danıştay hakimi gülerek, ‘Sokağı bırakın, bizim hakimlerimizde de öyle. Türk hakimlerine sorun bakalım, bir Türk hakiminde yargılanmak istiyor mu?’ dedi. Eski bakanın ‘ışıltılı’ gözlerinin içine bakarak, 28 Şubat günlerinde hedefe konduğunu hatırlattıktan sonra ‘Yargı hiç bu kadar bozulmamıştı’ dedi. Eski bakan, yanıt vermek istedi. Eski bakanın tanıdığı avukat itiraz etti. ‘Siz neden emekli maaşlarında cumhurbaşkanını uyarmadınız’ dedi. Eski bakan sustu. Gözlerindeki ‘ışıltı’ söndü. AK Partili belediye başkanı yargının öteden beri problemlerinin olduğunu kaydederek, toparlamak istedi. Fakat pek başarılı olduğunu söyleyemem.”