CHP İzmir'de Eğilim Yoklaması Süreci

CHP Genel Merkezi, İzmir İl Başkanlığı'na genelge göndererek, belediye meclis üyeliği aday listelerini belirlerken isteyen ilçelerin eğilim yoklaması yapabileceğini açıklamasının ardından CHP İzmir'de hareketli saatler yaşanmaya başladı…

 CHP’de yerel seçim çalışmaları sürüyor.  İzmir’de ise gözler belediye başkan adaylarına çevrilmişken, CHP Genel Merkezi, belediye meclis üyesi adayları için flaş bir karar verdi.

CHP Genel Merkezi, İzmir İl Başkanlığı'na bir yazı göndererek, İlçe örgütlerinin talep etmesi halinde, meclis üyelikleri için eğilim yoklaması yapılmasını istedi.  Öte yandan yapılacak olan eğilim yoklamasında fermuar sistemi uygulanacağı öğrenildi.

12-13 Ocak tarihleri arasında yapılması istenen eğilim yoklamasında, CHP Genel Merkezi, tek sıraları kontenjan olarak ayırdığı gelen bilgiler arasında.

 

BU ŞARTLARDA ÖNSEÇİMİN UYGUN OLMADIĞINI DÜŞÜNÜYORUM

Karşıyaka İlçe Başkanı Uğur Yıldırım:

Bu iş taleple olacak bir iş değil. Genel Merkez, ilçe yönetimlerinin en sağlıklı kararı vereceğini düşünüyor ve bize bırakmış. Bizde böyle düşünüyoruz. Ben de Karşıyaka İlçe Başkanı olarak yönetimi toplayacağım. 16 bin kişiyi 20 gün içerisinde sandığa götürüp oy verdirtmenin çok sağlıklı olmadığını düşünüyorum. Bu şartlarda önseçimin uygun olmadığını düşünüyorum.  Yönetimi Kurulunu toplayacağım, önseçim yapılmaması yönünde karar alacağım. Takdir İl Başkanlığı’nın.

ÖNSEÇİM VEYA EĞİLİM YOKLAMASI İLE İLGİLİ SIKINTIMIZ YOK

Bornova İlçe Başkanı Asım Güven:

Biz zaten Bornova’da ilçe görüşü olarak, daha önce İl Başkanlığı’na ve Genel Merkezi’mize önseçim yapılması ile ilgili yazımızı göndermiştik. Önseçim yapılmasıyla ilgili hiçbir sıkıntımız yok. Ancak önseçim ile ilgili bazı tereddütlerimizi de dile getirdik. Bunların ortadan kaldırılması yönünde fikirlerimizi sunduk. Gerekiyorsa belediye başkanları da, meclis üyeleri de önseçimle belirlensin. Kimse de zor durumda da kalmasın. Önseçim dediğimiz zaman meslek, mahalle dağılımını gözetmek zorundasın.  Gençlik kotası, kadın kotası var. Bundan dolayı da geçen seçimde kazanan arkadaşlar dışarıda kalıyor. Mesele kendimden örnek vereyim; ben geçen dönem eğilim yoklamasına girdim. Sıraya girdiğim halde ilçe beni yazmadı. Çıkıp da, ‘Beni neden yazmadın’ demedim. Çünkü ilçenin, mahalle dengesini, meslek dengesini, kadın ve gençlik kotasını gözetmek zorunda. Yarın önseçim olacak ve yine bazı arkadaşlar dışarıda kalacak. Bu tür sıkıntılar var. Ama bizin önseçim veya eğilim yoklaması ile ilgili sıkıntımız yok.

İLÇE TEŞKİLATIMIZLA YAPTIĞIMIZ TOPLANTIDA YÜZDE 90’INI EĞİLİM VEYA ÖNSEÇİM İSTEDİ

Çiğli İlçe Başkanı Mert Özcan:

Biz başından beri önseçim olmazsa da eğilim yoklaması istedik zaten. Belediye başkanlarında da belediye meclis üyelerinde de istemiştik. Talebimizi Genel Merkez’e de İl Başkanlığı’na da iletmiştim. İlçe teşkilatımızla yaptığımız toplantıda yüzde 90’ını eğilim veya önseçim istedi.

YAPILMASI GEREKEN NE VARSA ONU YAPACAĞIZ

Narlıdere İlçe Başkanı Şahin Fırat:

Yönetim Kurulu olarak bir toplantı alacağız ve yapılması gereken ne varsa onu yapacağız. Aday adaylarıyla da görüşüp bir karar vereceğiz. Şu an ne olur bilemiyorum.

PARTİYE ŞU ANDA ZARAR VERMEKTEN ÖTE GİTMEZ

Bayraklı İlçe Başkanı Cemalettin Alper:

2014 seçimlerinde CHP’nin Bayraklı’da 18 meclis üyesi, 4’ü de kontenjan toplam 22 meclis üyesi var. Eğer biz bu seçimlerde temayül yoklaması yaparsak 9’unu il başkanı, ilçe başkanı ve Genel Merkez belirleyecek.  Geri kalan 9 kişi içinse 12 bin 400 üyeyi birbirine kırdıracağız. Bu bölgede bir evde iki tane bile meclis üyesi çıkabilir. Bu adressiz bir eğilim yoklaması, o yüzden partinin vicdanı ve ben böyle bir eğilim yoklamasına karşıyım. İlla olacaksa belediye başkanının 4 kontenjanı hariç, Bayraklı’da toplam 37 tane meclis üyesi var.  121 kişi başvurmuş. Seçim yaparız 1’den 37’e kadar kim en çok oyu alırsa sıralamayı yapalım, onu da listeye yansıtalım. Olması gereken bu. Ülkenin içinde bulunduğu bu kötü durumda kim meclis üyesi olacak kim belediye başkanı olacak. Bunu tartışmak bile bizim için bir züldür. Bu nedenle bizim partimizi iktidara taşıyacak çalışmaları yapmamız gerekiyor. Bu kararı da partinin yetkili organlarına bırakmak lazım. Vatandaşın umurunda mı o meclis üyesi olmuş, bu meclis üyesi olmuş. Ya kontenjansız komple önseçim yapılır ya da atanan belediye başkanı, il başkanı ve ilçe örgütü başkanı oturur Bayraklı’da örnek, partinin vicdanını yansıtacak bir liste yapar. Olacaksa üye bazında seçim olur ve belediye başkan aday adayları da önseçime girer. Bu partinin üyeleri hepsi gayet sağlıklıdır ve bu konulara hakimdir. Olacaksa hem meclis üyeleri hem de belediye başkan adayı için sandık kuralım. Zaten zaman daraldı, çok geç kalındı. Bunu tekrar kamuoyunda tartışma konusu yapmak bile partiye şu anda zarar vermekten öte gitmez.

HAKİM GÖZETİMİNDE ÖNSEÇİM YAPILMASI EN DOĞRUSUDUR

Karabağlar İlçe Başkanı Ali İhsan Yıldız:

İlin kararı önemli. Onu bekleyeceğiz. Bunun için belediye başkanlığı adaylığında girilmedi zaman yok diye. Bunun bir an önce karar verilip yapılması lazım. Benim fikrim ise; hakim gözetiminde önseçim yapılması en doğrusudur. İlçede ise bir kırılma olabilir endişesi hakim.

EĞİLİM, OLMAMASINDAN YANA

Konak İlçe Başkanı Çağrı Gruşçu:

Biz dün akşam, belediye meclis üyesi aday adayları ile ve belediye başkan aday adaylarıyla bu konu hakkında bir toplantı yaptık. O toplantıda farklı düşünceler beyan edildi. Ancak sonuç itibariyle, tüm aday adaylarımız, bana ve yönetim kurulumuza güven duyduklarını ve alacağımız karar doğrultusunda beyanlarını dile getirdiler. Biz de yönetim kurulu ile toplanıp bir karar vereceğiz. Eğilim, olmamasından yana. Biz daha önce önseçim ile ilgili düşüncelerimizi söylemiştik. Ancak görülüyor ki üye bazlı eğilim yapılmasının çok sağlıklı sonuçlar vermeyeceği dün akşamki toplantıda da anlaşıldı.