Bilim insanları ve uzmanlar İzmir'e ayna tuttular

İzmir Kent Konseyi bünyesinde kurulan AFETLER Çalışma Grubu ve paydaş STK'ların işbirliği ile 27 Nisan 2024 Cumartesi günü çok önemli bir sempozyum gerçekleştirildi.

Sempozyumda moderatör olarak görev yapan  İZ-AFED (İzmir Afet Bilinci, Çevre ve İklim Farkındalığı Derneği) Başkanı ve Afet Yönetimi Uzmanı Servet ERTAŞ; sempozyumun "afetlere dirençli İzmir" hedefi için, bir dönüm noktası olmasını dileyerek toplantıyı açtı.

Sempozyumda sırayla DEÜ Afet Yönetimi Bölümünün kurucusu ve ilk başkanı olan Prof. Dr.⁩ Zerrin Toprak Karaman, yine kendisinden sonraki Bölüm Başkanı Prof. Dr. Özlem Çakır çok değerli bilgiler paylaştılar. Son Konuşmacı olarak İZ-AFED⁩ Yönetim Kurulu Üyesi İnşaat Yüksek Mühendisi Mutlu Burak Paksoy, da İzmir'in meteorolojik ve hidrolojik afet tehlike ve risklerini anlatarak, bu riskleri önlemeye yönelik yapısal tedbirleri sıralayan bir sunum yaptı. 

Servet ERTAŞ;  afetlere dirençlilik denilince sadece depremin akla geldiğini, ancak sadece depremi değil; sel, su baskını, fırtına, taşkın ve heyelan gibi farklı afet tiplerinin de önemli riskler oluşturduğunu söyledi.  1995 yılında Çiğli ve Karşıyaka'da yaşanan sel afeti gibi geçmişte çok büyük yıkımlara sebep olan afetler yaşandığını anlatan PAKSOY; "Bornova ilçesi Eğridere Köyünde 2019 yılında meydana gelen heyelanın da büyük yapısal hasara sebep olmuştu. En sonuncusu 2023 yılının son aylarında meydana gelen deniz taşkınları sonucu da, İzmir'de bir çok mahallede işyerlerini su basmış ve büyük maddi hasarlara sebep olmuştu. Bu acı tecrübelerden ders çıkarmak için, geçmişi hatırlamak ve mevcut riskleri yeniden gözden geçirmek gerekiyor."  dedi.


Sempozyumun sadece yapılmış olmak için değil, bundan sonrası için de bir yol haritası olması önerildi. İzmir'i afetlere karşı korumak mücadelesinde yerel yönetimlere çok çok önemli görevler düştüğü belirtilerek, yeni dönemde göreve gelen belediye başkanlarından umutlu olunduğu belirtildi. Afetlerin tüm toplumu ilgilendiren konu olduğu bildirilerek, bu konuda tüm kurum ve kuruluşların, yerel yönetimlerin ve STK'ların ortak çalışmalar yapmaları gerekeceği belirtilerek, etkinlik hatıra fotoğrafı ile sona erdi.