Amasra Maden Katliamı davasında ara karar: 3 kişi tahliye edildi

Amasra'da 43 madencinin yaşamını yitirdiği patlama sonrası başlayan davanın bugün görülen duruşmasında 3 kişi ev hapsiyle serbest bırakıldı.

Bartın'ın Amasra ilçesinde Türkiye Taşkömürü Kurumu’na (TTK) bağlı işletmede 14 Ekim 2022'de meydana gelen patlama sonrası 43 maden işçisi yaşamını yitirmiş, 9 işçi de yaralanmıştı.

Patlamaya ilişkin 7'si tutuklu 23 sanığın yargılanmasına devam edildi.

Davanın 7. duruşmasında madende keşif yapılmasının mümkün olup olmadığına dair hazırlanan ön raporun sonuç kısmı okundu. Raporda keşif yapılması ve barajların açılmasının hâlâ tehlikeli olduğu ve ancak su basılması halinde tehlikenin azaltılabileceği belirtildi.

'Bizim sorumluluğumuz değil diyemezsiniz'

Çağdaş Hukukçular Derneği'nin duruşmadan paylaştığı bilgilere göre, Av. Derviş Emre Aydın, "Yatırımlar yapılmadı, bizim sorumluluğumuz değil diyemezsiniz. Yatırım sizin sorumluluğunuz değilse, üretimi durdurmak sizin sorumluluğunuz. Bakanlık raporunda bu tespit var, bizi ilgilendirmez diyemezsiniz" diye konuştu.

3 kişi adli kontrolle serbest 

Savcılık tutuklu sanıkların tutukluluğunun devamına dair mütalaa bulunurken, mahkeme tarafından verilen ara kararla Şahan Kahraman, İbrahim Hakan Mengeş ve Levent Aydın'ın "konutu terk etmeme" ve "yurtdışına çıkış yasağı" adli kontrolleri ile tahliyelerine karar verildi. Dosyanın soruşturma aşamasındaki heyete bilirkişi raporu düzenlenmesi için tevdiine karar verildi.

Diğer tutuklu sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar verilirken duruşma 6 Ağustos tarihine ertelendi. 

ÇHD çıkan ara karar için, "Verilen tahliye kararları işçi katillerinin nasıl kollandığına yeni bir örnektir. Amasra için adalet demeye ve davamızı takip etmeye devam edeceğiz" açıklamasını yaptı.

Madenci yakınları da karara tepki gösterdi.

CHP Bartın Milletvekili Aysu Bankoğlu ise karar sonrası yaptığı açıklamada “1,5 yıl önce madenciler nasıl göçük altında kaldıysa bugün de adalet göçük altında kaldı. Bizim olası kasttan yargılansın dediklerimizi bir bir ev hapsiyle tahliye ediyorlar. Biz tüm sorumluların yargılanması lazım dedik. Amasra Müessesesi’ndekiler yetmez, Türkiye Taşkömürü yetkilileri, teftişten sorumlu Bakanlık yetkilileri nerede, dedik. Soruşturma iznini 16 ay sonra verdiler. Şimdi de ev hapsi kararı alındı. Bu adaletsizliği kabul etmiyoruz. Soma Davası gibi 10 yıl da sürse adalet mücadelemiz sürecek” diye konuştu.