ABD'den Patriot Satışına Onay

ABD Dışişleri Bakanlığı, 3.5 milyar dolar değerindeki Patriot hava ve füze savunma sistemlerinin Türkiye'ye satışına onay verdi. Bu gelişmenin ardından Türkiye'nin Rusya'yla imzaladığı 2,5 milyar dolarlık S-400 anlaşmasının akıbeti merak konusu oldu. Nihayetinde ABD Dışişleri yetkilisi de, "Türkiye Patriotları kullanacaktır" açıklaması yaptı.

19 Aralık 2018 - 11:56

Türkiye-ABD ilişkilerinde gerileme neden olan Patriot sistemleri konusunda sürpriz bir adım geldi. ABD Dışişleri Bakanlığı, Türkiye’ye 3.5 milyar dolarlık olası Patriot hava ve füze savunma sistemi satışını onayladı.

ABD Savunma Bakanlığı’na (Pentagon) bağlı Savunma Güvenlik İşbirliği Ajansı, söz konusu satışın onaylanmasına ilişkin yazılı bir açıklama yaptı.

Yapılan açıklamada, “Dışişleri Bakanlığı, tahmini 3.5 milyar dolar değerinde 80 MIM-104E Güdümü Yükseltilmiş Patriot füzesi, 60 İleri Kabiliyet Patriot-3 (PAC-3) füzesi ve ilgili ekipman satışını onaylamaya karar verdi. Savunma Güvenlik İşbirliği Ajansı, bu satış konusunda bugün Kongreyi bilgilendirdi” ifadelerine yer verildi.

Ayrıca, söz konusu savunma sistemi paketine 4 AN/MQP-65 radar seti, 4 kilitlenme kontrol sistemi, 10 anten direk grupları, 20 M903 fırlatma istasyonu, 5 elektrik santralinin yanı sıra, iletişim teçhizatları, test cihazları, menzil programları ve destek ekipmanlarının da dahil olduğu ifade edildi.

 

Satışın onaylanmasının, Türkiye’nin hava savunma kapasitesine önemli esneklik kazandıracağı ifade edilen açıklamada, “Hava ve füze tehditleri ile başka saldırıları caydırma kabiliyetine sahip güvenli bir Türkiye, NATO ve Avrupa kıtasında barış ve istikrarı sağlayacaktır” denildi.

ÇİN’LE FÜZE ANLAŞMASI İPTAL EDİLMİŞTİ

Türkiye, S-400 hava savunma sistemlerinin temini için Rusya’yla 2017 yılında anlaşma imzalamış, bu gelişme ABD – Türkiye ilişkilerinde gerginliklere neden olmuştu. ABD ve NATO’dan yapılan açıklamada, S-400’lerin NATO sistemleriyle uyumlu olmadığı belirtilmiş ve bu durum güvenlik riski olarak sunulmuştu. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ise Patriot satışı yapılmadığı için Türkiye’ye başka yol bırakılmadığı eleştirisinde bulunmuştu.

Türkiye, Çin’le 2013 yılında imzaladığı uzun menzilli füze ihalesini de 2015 yılında iptal etmişti.  3 milyar 400 milyon dolarlık anlaşma, Türkiye tarihinin en büyük savunma ihalesiydi ve ABD ile diğer NATO üyesi ülkelerinin tepkisine neden olmuştu.

Bu haber 1326 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
CHP’li Yücel, “Şimdi de çöp konteynırı mı olacağız?”
CHP’li Yücel, “Şimdi de çöp konteynırı mı olacağız?”
Başkan Tugay’a dünyadan tebrik mesajı yağdı
Başkan Tugay’a dünyadan tebrik mesajı yağdı

AZRAİLLE DANS Film Fragmanımız Yayında. 25 Mayısta vizyona girecek olan filmimize 7 den 70 e herkesi bekliyoruz. www.azrailledansfilm.com @pelinsinan @tugbaozay10 @sinanbengier @yukselti @gaziseker @estrellacasado @gokhanoguztimurofficial #movie #movies #film #tv #camera #cinema #fact #didyouknow #moviefacts #cinematography #screenplay #director #actor #actress #act #acting #movienight #hollywood #netflix #heartsonfire #rockyiv #scarymovie #pamelaanderson #jennymccarthy #davidzucker #blonde #thering #nosleep #arielwinter #celebrity

Azraille Dans (@azrailledansfilm)'in paylaştığı bir gönderi ()