23 YILDA BEŞİNCİ KİTAP “SALNAME VE YILLIKLARDA FOÇA”

CEVAT YILDIRIM FOÇA VE ALİAĞA TARİHİ SERİLERİNİ SÜRDÜRÜYOR

24 Temmuz 2020 - 13:48

23 YILDA BEŞİNCİ KİTAP “SALNAME VE YILLIKLARDA FOÇA”

Kendisini “Aliağa ve Foça’nın Mahalli Tarihçisi” olarak tanımlayan emekli Sanat Tarihi Öğretmeni ve Araştırmacı Yazar Cevat Yıldırım’ın beşinci kitabı okurlarıyla buluştu. Yazar “Salname ve Yıllıklarda Foça” adını verdiği kitabında Osmanlı döneminde adına Salname, Cumhuriyet Döneminde Yıllık denilen kayıtları kaynak alarak sözel ve grafikli karşılaştırmalarla Foça tarihini ele alıyor.

Kitabın ilk bölümü 1880 yılından Türkiye Cumhuriyetinin kuruluşuna kadar olan dönemi belgelerle anlatıyor. Osmanlı Devletinde Aydın Eyaletinin İzmir Sancağı’na bağlı bir kaza olan Foça’nın sosyal ve ekonomik durumu salnamelerden tercüme edilmiş halleriyle ortaya konuluyor. Daha sonraki bölümlerde ise bu veriler Cumhuriyet döneminde 1997 yılına kadar tutulan yıllıklardaki bilgilerle karşılaştırılıyor. Olumlu olumsuz gelişmeler, değişimler hem rakamsal bilgilerle hem grafikli görsellerle okurun dikkatine sunuluyor. Kitap ta dönemlerinde görev yapanlar hakkında da kısa bilgiler bulunuyor.

75 yaşında emekli bir öğretmen olduğunu, 1997 yılından beri araştırmalara dayalı kitaplar yazdığını, 23 yılda basılmış beşinci kitaba ulaştığını belirten Cevat Yıldırım altıncı kitabının da hazır olduğunu ve basılmayı beklediğini söyledi.

İDARECİLER VE POLİTİKACILARDA OKUMALI

Cevat Yıldırım; “İlk kitabım “Güzelhisar”’ı, “Aliağa’nın Cumhuriyet Dönemi”, “Foça Su Deniz Gediz”, “Yörükler ve Derici Yörükleri Tarihi” ve“Salname ve Yıllıklarda Foça” kitapları izledi. Altıncı kitabımda hazır. Kendimi Aliağa ve Foça’nın Mahalli Tarihçisi sayıyorum. Osmanlıca’yı kendi çabalarımla öğrendim. Osmanlıca 9 çeşit yazıdan 6 çeşidini okuyabiliyorum. Kitaplarımın yanısıra birçok kişinin Osmanlıca yazılmış fotoğraf arkası notlarını yada resmi belge niteliğindeki evraklarını çözmede yardımcı oluyorum. “Salname ve Yıllıklarda Foça” kitabım üç yıllık yoğun bir çalışmanın sonucunda ortaya çıktı. Döneme ait çok çarpıcı istatistikler ve kayıtlar içeriyor. Aynı zamanda dönemlerin grafiksel karşılaştırmalarını da yapıyorum. Ben “tarihi seviyorum”, “Foçayı seviyorum” diyen okumaya meraklı herkesin okuması gerektiğine inanıyorum. Aynı zamanda idareciler ve politikacıların da okuması lazım. Osmanlıdan Cumhuriyete Foça’da ne değişmiş bunları görmelerinde geleceği planlamak adına büyük fayda olduğuna inanıyorum. Örneğin; Üzümden Zeytine, Buğday’dan Arpa’ya, Büyükbaş’tan Küçükbaş Hayvancılığa gibi çeşitli konularda tercihler ve üretimler nasıl değişmiş , ticari, sosyal ve ekonomik konularda neler yaşanmış ortaya koyuyorum. 1880’den günümüze kadar Foça’da olan biteni gelecek kuşaklara aktrmak amacıyla bu kitabı yazdım. Çünkü Osmanlıca bilen belki gençler yetiştiriliyor ama benim kuşağımda benden başka bilen kimse kalmadı. “ dedi.

2020/07/2020-07-24-13-51-07.jpg
Bu haber 4780 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Özhaseki'den kentsel dönüşüm mağduru vatandaşa sert tepki: Mikrofonu atıp giderim
Özhaseki'den kentsel dönüşüm mağduru vatandaşa sert tepki:...
Bornova Belediye Başkan Adayı Cevdet Çayır: ‘’Sevgi ve ilgiyi Bornova'ya gösterecek olan bizleriz’’
Bornova Belediye Başkan Adayı Cevdet Çayır: ‘’Sevgi ve ilgiyi...

AZRAİLLE DANS Film Fragmanımız Yayında. 25 Mayısta vizyona girecek olan filmimize 7 den 70 e herkesi bekliyoruz. www.azrailledansfilm.com @pelinsinan @tugbaozay10 @sinanbengier @yukselti @gaziseker @estrellacasado @gokhanoguztimurofficial #movie #movies #film #tv #camera #cinema #fact #didyouknow #moviefacts #cinematography #screenplay #director #actor #actress #act #acting #movienight #hollywood #netflix #heartsonfire #rockyiv #scarymovie #pamelaanderson #jennymccarthy #davidzucker #blonde #thering #nosleep #arielwinter #celebrity

Azraille Dans (@azrailledansfilm)'in paylaştığı bir gönderi ()