2017' de Kimler İktidara Geldi

Dünya genelinde 2017' nin özetini çıkartmak istediğimizde başta ABD olmak üzere ülkelerin yönetimlerinde şu değişikliklerle karşılaşıyoruz.

30 Aralık 2017 - 22:46

* ABD' de Cumhuriyetçi Donald Trump, 2017' nin Ocak ayında koltuğa oturdu. 

* Fransa 39 yaşındaki Emmanuel Macron cumhurbaşkanlığınaseçimlerin ikinci turunda  merhaba dedi.  

*  Britanya’da May’in Muhafazakar Partisi, yüzde 42,4’te kalarak Avam Kamarası’ndaki çoğunluğu da kaybetti. İşçi Partisi' ni daha sol politikalarla seçime götüren Jeremy Corbyn’in bu sonuçlara etkisi büyük oldu. İşçi Partisi, yüzde 40' a ulaştı.

*  Almanya’da Angela Merkel’in başında olduğu CDU Eylül ayındaki seçimlerin galibi oldu. Almanya Sosyal Demokrat Partisi (SPD) yüzde 20,5 oy ile 1949’dan sonraki en düşük oranlarına geriledi. Aşırı sağcı Almanya İçin Alternatif (AfD) adlı parti yüzde 12,6 ile Federal Meclis’te üçüncü parti olmayı başardı. Almanya’da koalisyon görüşmeleri halen devam ediyor. 

*  Avusturya’da ise özellikle Erdoğan’a karşı sert söylemleriyle bilinen Sebastian Kurz’un başında olduğu muhafazakar ÖVP seçimleri kazandı. Ancak ÖVP, 2000 yılından sonra ikinci kez aşırı sağcı Avusturya Özgürlük Partisi ile koalisyona gitti.

* Mart ayında Hollanda’da yapılan seçimleri, Mark Rutte liderliğindeki liberal sağ VVD oy kaybına rağmen kazandı. 

* Japonya’da ise 22 Ekim’de yapılan erken genel seçimlerde liberal demokrat Jiminto adlı parti yine galip çıktı. 

* Güney Amerika ülkesi Şili’de sağcı devlet başkanı Sebastian Pinera, Kasım ayında ikinci tura kaldığı seçimlerin 17 Aralık’taki 2’inci turundan galip çıktı. Solun dağınık yapısı Pinera’nın işini kolaylaştırdı. 

*Nisan ayından bu yana sağ muhalefetin protesto gösterilerinde yüzlerce kişinin öldüğü Venezuela’da, sosyalist lider Nicolas Maduro, parlamentoyu feshederek “Kurucu Meclis” ilan etmişti. Farklı toplumsal kesimleri temsilen 545 üyesi için Temmuz ayında seçimler yapılmıştı. Buna karşılık sağ muhalefet ise alternatif referandum düzenlemişti.

*2017 yılı dünyanın görevdeki en yaşlı liderinin de ‘4 tankla’ başlatılan bir darbeyle devrilmesine de şahit oldu. Zimbabwe’yi 1980 yılından itibaren başbakan, 1987’den bu yana ise devlet başkanı olarak yöneten 93 yaşındaki Robert Mugabe, ordu tarafından görevini bırakmaya zorlandı.

Bu haber 1029 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Kati Piri'nin 'Kavala-Demirtaş yaptırımı' önergesi kabul edildi, Fidan Hollanda'ya gidiyor
Kati Piri'nin 'Kavala-Demirtaş yaptırımı' önergesi kabul edildi,...
Ebrar Sitesi davası: Tutuklama talebi reddedildi, duruşma ertelendi
Ebrar Sitesi davası: Tutuklama talebi reddedildi, duruşma ertelendi

AZRAİLLE DANS Film Fragmanımız Yayında. 25 Mayısta vizyona girecek olan filmimize 7 den 70 e herkesi bekliyoruz. www.azrailledansfilm.com @pelinsinan @tugbaozay10 @sinanbengier @yukselti @gaziseker @estrellacasado @gokhanoguztimurofficial #movie #movies #film #tv #camera #cinema #fact #didyouknow #moviefacts #cinematography #screenplay #director #actor #actress #act #acting #movienight #hollywood #netflix #heartsonfire #rockyiv #scarymovie #pamelaanderson #jennymccarthy #davidzucker #blonde #thering #nosleep #arielwinter #celebrity

Azraille Dans (@azrailledansfilm)'in paylaştığı bir gönderi ()