Ziraat Mühendisleri Odası Zeytin Katliamına Sessiz Kalmadı

Ege Üniversitesi sınırları içinde bulunan ve yakın bir zamana kadar Ziraat Fakültesi öğrencilerinin eğitimi için de kullanılan zeytinlik alanın asfaltla kaplanması haberimize tepkiler sürerken Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Ferdan Çiftçi de Yönetim Kurulu adına yaptığı açıklamayla Rektör Budak'a çağrı yaparak zeytinlerin otopark ve asfalta kurban edilmemesini istedi.

19 Temmuz 2018 - 09:24

Açıklamalarında, basında çıkan haberlerin ardından hemen kampüs alanına giderek inceleme yaptıklarlarını belirten Çiftçi zeytinliğin asfaltla kaplandığına üzülerek tanık olduklarını vurguladı. 

"2014 Yılında Dikilen 285 Adet Zeytün Fidanı da Sökülmüş"

Alanın asfaltlanması yetmezmiş gibi 2014 yılında zamanın Rektörü Prof. Dr. Candeğer Yılmaz ve Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr Akın Olgun tarafından aynı alana öğrencilerle birlikte dikilmiş olan 285 adet Zeytin fidan yerinde olmadığını da belirten Ferdan Çiftçi açıklamasında gelinen noktada "ölmez ağaç" zeytin bir otoparka kurban edilmesinin kabul edilemeyeceğini ve bu katliama sessiz kalmayacaklarının da altını çizdi.

"Zorunluluktan Yapılacaksa Bile Böyle Olmamalıydı"

Açıklamada, bu alanın otopark yapılmasını doğru bulmadıklarını belirten Çiftçi, zorunluluk kaynaklı olarak yapılması durumunda dahi ağaçların taç izdüşümlerine denk düşen bir havuz, her ağaç için ayrılmalı ve diğer alanlar toprak havalanmasını ve su geçirgenliği sağlayacak kilit taşla kaplanması gerekliliğini kamuoyuyla paylaştı. Asfaltın neden olduğu sıcaklıktan ağaçların yüzeysel ve kılcal kökleri zarar görecek, asfaltın su geçirimsizliği ve yeterli genişlikte bırakılmayan kök boğazı havuzları nedeniyle iyi beslenemeyecek uzun vadede zeytin ağaçları kuruyacağı da belirtilen açıklamada yapılan uygulamanın zeytin katliamı olduğu vurgulandı. 

"İzinler Alınmamışsa Suç İşlenmiştir"

Açıklamasında 3573 Sayılı Zeytincilik Kanunu 20. Maddesine göre Tarım Orman İl Müdürlüğünden söküm izni alınıp alınmadığını da soran TMMOB Ziraat Mühendileri Odası İzmir Şubesi Başkanı Ferdan Çiftçi, bu izinler alınmamışsa suç işlendiğine de dikkat çekti.

"Rektörü Üniversite'nin Tarihine Sahip Çıkmaya Çağırıyoruz"

Yapılan bu uygulamaları kınadıklarını belirten Çiftçi TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi olarak  sürecin takipçisi olacaklarını vurgulayarak açıklamasını sonlandırdı. 

Basın açıklamasının tamamı şu şekilde:

BASINA VE KAMUOYUNA

 

EGE ÜNİVERSİTESİ REKTÖRÜ PROF. DR. NECDET BUDAK’A ÇAĞRIMIZDIR

LÜTFEN YANLIŞTAN DÖNÜN ZEYTİNLERİMİZİ OTOPARKA VE ASFALTA KURBAN ETMEYİN

 

Ege Üniversitesi Kampusu içerisinde bulunan zeytinlik sahanın otopark yapımı amacıyla asfaltlandığı haberleri basına yansıyınca hemen kampüse giderek yerinde inceleme yaptık. Gördüğümüz manzara gerçekten çok kötüydü. Ne yazık ki bizim öğrenciliğimizde dikilen ve yıllarca öğrencilerin uygulama alanı olarak yararlandıkları ve üretim yapılan şimdiki Eğitim Fakültesi yakınındaki Ege Üniversitesi zeytinliğimiz bir kısmı asfaltlanmış bir haldeydi ve çalışma devam ediyordu. Zeytinliğimiz asfaltla kaplanarak resmen katlediliyordu.  Bu yetmezmiş gibi Ayrıca basında yer alan şekliyle 2014 yılında zamanın Rektörü Prof. Dr. Candeğer YILMAZ ve Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr Akın Olgun tarafından aynı alana öğrencilerle birlikte dikilmiş olan 285 adet Zeytin fidan da yerinde yoktu. Yani alandan sökülmüştü. O fidan dikim töreninde Rektör Candeğer Yılmaz Ege Üniversitesi 1955 yılında 1 Zeytin ağacı dikilerek kurulmuştur, bizde şimdi buraya ölümsüzlük ve sonsuzluk dikiyoruz demişti. Yani Ege Üniversitesi’nin temelinde Zeytin ağacı vardı. Ancak ne üzücüdür ki geldiğimiz noktada ölmez ağaç zeytin bir otoparka kurban edilmiştir.  Ne yazık ki tüm bunlar, birçok meslektaşım gibi benim de bugüne kadar mezun olmaktan onur duyduğum 63 yıllık Ziraat Fakültemin olduğu Üniversitemde yapılmıştır. Üniversite’nin tarihine de sahip çıkılmamıştır. Geçmişine sahip çıkmayanlar geleceği kuramazlar. Bunu kabul etmiyoruz. Bu bizi üzmüş, içimizi acıtmıştır. Bu katliama sessiz kalmayacağız.

Alanın otopark yapılmasını asla doğru bulmuyoruz. Ancak teknik bir değerlendirmenin yararlı olacağını düşünüyoruz. Zorunluluktan kaynaklı yapılacak olsa bile, ağaçların taç izdüşümlerine denk düşen bir havuz, her ağaç için ayrılmalı ve diğer alanlar toprak havalanmasını ve su geçirgenliği sağlayacak kilit taşla kaplanmalıydı. Ancak ne yazık ki çok hoyratça davranılarak zemin asfaltla kaplanmış ve ağaçlar için yeterli kök boğazı havuzu bırakılmamıştır. Asfaltın neden olduğu sıcaklıktan ağaçların yüzeysel ve kılcal kökleri zarar görecek, asfaltın su geçirimsizliği ve yeterli genişlikte bırakılmayan kök boğazı havuzları nedeniyle iyi beslenemeyecek uzun vadede zeytin ağaçları kuruyacaktır. Bu bir zeytin katliamıdır.

Tüm bunlar yapılırken Ziraat Fakültesi’nden görüş, sökülen zeytinler için 3573 Sayılı Zeytincilik Kanunu 20. Maddesine göre Tarım Orman İl Müdürlüğünden söküm izni alınmış mıdır. Eğer İl Tarım Müdürlüğünden izin alınmamışsa 3573 sayılı kanuna göre suç işlenmiştir. İl müdürlüğü izin verdi ise bunu hangi gerekçelerle vermiştir. Bu soruların yanıtlarını da tüm kamuoyu gibi bizde bekliyoruz.

Bu sürece nasıl gelindiğine baktığımızda ise şunu görüyoruz. Ege Üniversitesi içerisinde bir süredir takip ettiğimiz şekliyle yol kenarlarındaki otoparklar kaldırılmış beton mantar ve plastik engellerle araç parkları engellenmiştir. Bize bu durumu öğrenci otoparkları kaldırılıyor diye gelen öğrencilerimize de gayet iyi niyetli bir şekilde kampüse metro ve toplu ulaşım imkanı olduğunu ve bunları kullanmalarını önermiştik. Ancak görüyoruz ki rektörlük bir ticari işletme mantığıyla hareket etmiştir. Yol kenarlarına araç parkı engellenerek, araçların yapılacak otoparka yönlendirilmesi amaçlanmıştır. Öğrenci müşteri, Üniversite bir ticari işletme değil eğitim ve bilim mekanıdır.

Tüm bu yapılanları kınıyoruz ve sayın rektörü bu işlemleri durdurmaya, üniversitenin tarihine sahip çıkmaya,  asfalt dökümünü sonlandırmaya, dökülen asfaltı da söktürerek alanı eski haline döndürmeye ve öğrencilerimizin eğitimine katkı sunması amacıyla alanı eskiden olduğu gibi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümümüze devretmeye çağırıyoruz.

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi olarak meslektaşlarımız ve kamu adına sürecin takipçisi olacağımızı kamuoyuna duyururuz.

 

Saygılarımızla.

 

 

Ferdan ÇİFTÇİ

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası

İzmir Şubesi Başkanı

Yönetim Kurulu Adına

 

Bu haber 3327 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Kocagöz’ün ANET’teki yöneticiliği teleferiğin bakıma gireceği gün sona ermiş
Kocagöz’ün ANET’teki yöneticiliği teleferiğin bakıma...
Küçükkurt, vefatının 20. yılında da unutulmadı
Küçükkurt, vefatının 20. yılında da unutulmadı

AZRAİLLE DANS Film Fragmanımız Yayında. 25 Mayısta vizyona girecek olan filmimize 7 den 70 e herkesi bekliyoruz. www.azrailledansfilm.com @pelinsinan @tugbaozay10 @sinanbengier @yukselti @gaziseker @estrellacasado @gokhanoguztimurofficial #movie #movies #film #tv #camera #cinema #fact #didyouknow #moviefacts #cinematography #screenplay #director #actor #actress #act #acting #movienight #hollywood #netflix #heartsonfire #rockyiv #scarymovie #pamelaanderson #jennymccarthy #davidzucker #blonde #thering #nosleep #arielwinter #celebrity

Azraille Dans (@azrailledansfilm)'in paylaştığı bir gönderi ()