Nüket Ceylan

Nüket Ceylan

UMUT PARKI-MANSFIELD PARK/JANE AUSTEN

04 Eylül 2018 - 10:15 - Güncelleme: 05 Eylül 2018 - 09:13

Çocukken en sevdiğim şey, evin kitaplığından babamların kitaplarını okumaktı. O zamana göre Milliyet Çocuk Dergileri'nden romantik romanlara, dünya edebi klasiklerinden ansiklopedilere kadar bu büyük kitaplığa dokunmayı ve oradan bir kitap alıp koltuğa kurulmayı çok severdim.

İşte o günlerde tanıştım Jane AUSTEN ile.

Ortaokul yıllarımda, onun kahramanlarının yaşadığı her aşk ergenliğe giren beni çok heyecanlandırırdı. 

Ve büyüyüp üniversiteye gittiğim zaman, onun İngiliz Edebiyatı’nın en önemli kadın yazarlarından biri olduğunu öğrendiğimdeki sevincimi ve gururumu anlatamam.

Şimdi kendi memleketimin bu yayın organında kitap incelemeleri yazmam istendiğinde, bu harika yazarın “Aşk ve Gurur (Pride and Prejudire)” kadar bilinmeyen ama en önemli eseri olan “Mansfield Park”ile başlamak istedim. Çünkü benim edebi zevkimin ortaya çıkmasını sağlayan en sevdiğim yazardır kendisi.

Jane Austen,18.yy da yaşayan bir İngiliz olarak, İngiliz geleneklerini çok iyi bilen, iyi eğitimli (Rahip olan babası tarafından bu yönde eğitim almış , baba onun yeteneğini fark edip gelişmesine izin vermiştir.) hiç evlenmemiş, yaşadığı taşranın insanının özelliklerini, para hırsını, onların heyecan ve üzüntülerini çok iyi karakterize eden bir yazar olmuştur.

Eserlerinde nüktedanlığı ve hınzırlığı çok dikkat çeker. Dili de yalın ve akıcıdır.

“Mansfield Park” a gelince;

Romanın kahramanı Fanny Price, küçük yaşta varlıklı teyzesi Leydi Bertram ve eniştesi Sir Thomas  tarafından himaye altına alınmıştır.

Küçük Fanny, çok çekingen ve kırılgan bir yapıya sahiptir. İlk başta geldiği bu yeni çevre onu çok ürkütür. Leydi Bertram’ın iki oğlu ve iki kızı vardır.

Onlar ile birlikte yaşayan diğer teyze Bayan Norris, kıskanç kötücül bir karakterken Leydi Bertram umarsız, rahatına düşkün bencil, eşi Sir Thomas ise bilgili, kültürlü, yardımseverdir.

Çocukların arasında küçük oğlan Edmund, Fanny’e sahip çıkacak, onun sıkılganlığını azaltmak için hep koruyup kollayacak ve kendi öğrendiklerini Fanny ile paylaşacaktır.

Zamanla Fanny, Mansfield Park’a alışacak ama kardeşleri ile mektuplaşmayı  da ihmal etmeyecektir. Burada ilk aşkı tadacak –Edmund ‘tan giderek hoşlanmaya başlayacak -ama Mansfield Park ‘a yeni atanan rahibin yeğenleri Crawford kardeşler (Henry ve Mary) ile duygular değişecektir. Ne yazık ki Edmund, Mary Crawford ‘a gönlünü kaptırırken hayli çapkın olan Henry ‘de Fanny ‘e vurulacaktır.

Bu iki erkek karakter tahlilinde Edmund, yazar tarafından iktidar hırsı olmayan, zeki, paylaşımcı bir genç olarak tasvir edilirken Henry Crawford ise zenginlik hırsı olan, çapkın ,eğlence düşkünü bir karakter olarak okuyucuya sunulur.

Yazar eleştirici, akılcı zekası ile bu iki karakteri derinlemesine tahlil etmemize olanak veririr.

Dürüstlük ,erdem gibi kavramlar roman boyunca başat duygudur.

Ve roman sonunda bizim ince Fanny Price’ımız  mutluluğa kavuşur.

Jane Austen romanlarının belki de en sevilen bölümü mutlu bitmeleridir. Romandaki kızkardeşlerden büyük olanın nişanlısı olan Bay Rushwort nezdinde  ise boş ve akılsız bir karakteri tanırız. Ve bir kez daha yazarın taşra insanlarını gözlemleyişindeki doğallığa hayranlıkla vuruluruz. Tabii yazarın keskin zekasına da.

Romanın arka planında ise o yıllar da yaşanan ekonomik sıkıntıyı da farkederiz.Çünkü baş kişilerden Sir Thomas, zaman zaman Antıgua’ya giderek  ailesine yeni kazanç alanları açmaya çalışmaktadır.

Ben “Mansfield Park” ı Altın Kitaplar Yayınevin’den Nihal Yeğinobalı’nın çevirisi ile okudum. Nihal Yeğinobalı bence nefis bir çevirmen. Jane Austen kitabı okumak isterseniz öncelikle hedefiniz kesinlikle onun çevirileri olmalı. Çünkü dili çok naif, çok özenli ve çok keyifli.

Jane AUSTEN ‘a gelince, tıpkı Doğan Hızlan’ın kitabın önsözüne yazdığı gibi: "Pollack’ın dediği gibi: AUSTEN’ın kadın romancılar arasındaki yeri tektir, biriciktir.”

Benim bu sevgili yazarım biliyorum ki İzmir’in imbatı gibi size bu nefis eylül ayında taze bir serinlik getirecek.

Şimdiden keyifli okumalar.

 

Nüket CEYLAN

 

Yazar:JANE AUSTEN

Altın kitaplar yayınevi,454 syf.

Çevirmen:Nihal Yeğinobalı

Bu yazı 2573 defa okunmuştur .

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..

Son Yazılar