Cem Şeker

Cem Şeker

İnşaat Mühendisi- Kentsel Dönüşüm Uzmanı

İmar Barışı ve Cevapsız Sorular

10 Eylül 2018 - 15:28

 

    İmar Barışı Yasası, çıktığından buyana milyonlarca başvuru yapıldı. Yapılan başvuruların,  %60-70’i hatalı ve yanlış. (Bana gelen vatandaşların başvurularını incelediğimde gördüğüm orandır) Hal böyle olunca, başvuru yapmayan vatandaş son derece endişeli bir şekilde beklemekte. Vatandaş Çevre Şehircilik İl Müdürlüklerine gittiğinde tatmin edici cevaplar alamamakta. Soruyu sordukları personele göre cevaplar değişiklik göstermekte. Bakanlığın Alo 181 hattındaki personelin verdiği cevaplarda birbiriyle uyuşmamakta.

    Bu yasadan önce, Rahmetli Özal döneminde son imar affı çıkmıştı. O zaman Yeminli Ofisler vardı ve işlemleri onlar yürütüyordu. Şimdi ise tamamen vatandaşın beyanı üzerine işlemler yapılmakta. Vatandaş, bilmediği kavramları araştırmak durumunda kalıyor ve herkes farklı yorumlar yapıyor. Bu da verilen beyanların yanlış olmasına sebep oluyor. Yanlış verilen beyanda, yatırılan ücret hazineye kalıyor ve vatandaş bir yönüyle de kendisini ihbar etmiş oluyor. Bu durumda,  hiç beyan vermemek, yanlış beyan vermekten daha doğru bir seçenek gibi duruyor. Konu beyan vermek olunca muhasebe ofislerinin bazıları da vatandaşın beyan girişlerini yapıyor. Fakat onlarında beyanlarında büyük yanlışlar çıkıyor. Burada en doğru seçenek, mühendislik ve mimarlık ofislerinden yardım almak olacaktır. En azından idari ve hukuksal durumlar, haricinde yanlış beyan vermenin önüne geçebilirsiniz.

    Bazı cevapsız soruların cevapları:

  • Yeşil alan ve sit alanlarında başvuru yapılmaz diye birçok yetkili sözlü beyan vermekte. Yasa da yeşil alan ve sit alanları gibi yerlerde, arsa mülkiyeti kamuda ise başvuru yapılamaz denmekte. Fakat kanundaki şartlar taşındığı sürece, söz konusu alanlarda da uygulama yapılabilecektir. Ancak, “Yapı Kayıt Belgesi alınan yapıların Hazineye ait taşınmazlar üzerine inşa edilmiş olması halinde, bu taşınmazlardan özel kanunları kapsamında kalan ve bu özel kanunlara göre değerlendirilmesi gerekenler dışında kalanlar Bakanlığa tahsis edilir.” hükmü gereğince özel kanun kapsamına girdiği takdirde satışı gerçekleştirilemeyecektir.* Yapı Kayıt Belgesi alınır fakat bu yerlerde kat irtifakı kurulamaz.

  • Genellikle otopark vb. ortak kullanım alanları kadar alan hesaplanarak beyan verilmekte bunun doğrusu: Binada ortak kullanım mekânlarının bağımsız bölümlere eklenmesi veya bu alanların bağımsız bölüm olarak kullanılmasında; tüm yapı alanı hesaba katılarak hesap yapmak gerekir.

  • Her “Yapı Kayıt Belgesi” alınan yapıya kat irtifakı kurulabilir mi? Genelde birçok aracı, “hallederiz” diyerek vatandaştan para alıp işlemlerini sonuçlandıramamakta. İmar yasası 18. Madde hükümleri geçerli parsellerde, kat irtifakı kurulamamakta. Yâda yola terki fazla olan yapılarda kat irtifakı kurmak son derece zor bir durum olarak karşımıza çıkmakta. Kitle tasdiki yapılmadan kat irtifakı kurulamaz!

  • Binanın tamamının beyanı verilmesi gereken birçok durumda, bağımsız bölümler tek-tek girilerek beyan veriliyor. Bu da yanlış beyan vermeye örnek olarak gösterilebilir.

Yukarıda yaşanılan sorunların bazılarına örnek verebildim. Detaylı soru ve sorunlarınızı mail ve telefon yoluyla iletişime geçerek sorabilirsiniz. Projeli ve denetimli yapılarda; sağlıklı, güvenli ve huzur içinde yaşayacağımızı unutmamalıyız. İmar barışı çözüm değil sadece bugünümüzü idare için çıkan bir kolaylıktır.

[email protected]

0(232)3711856

Bu yazı 2532 defa okunmuştur .

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..

Son Yazılar