Taşeron İşçi Kadrolaşmasında Yeni Sorun

Taşeron işçilere kadro imkânı sağlayan KHK’nın ardından yaşanan sancılı süreç yeni bir krizi de beraberinde getirdi. Belediye işçilerinin kapsam dışı kaldığı düzenleme bu kez de eski hükümlü kamu çalışanlarını işsiz kalma tehlikesiyle baş başa bıraktı.

02 Şubat 2018 - 14:30


DİSK Genel-İş Sendikası’na üyesi Bayraklı Belediyesi taşeron işçileri düzenledikleri eylemle taşerona kadro düzenlemesine tepkilerini dile getirdi. Çıkartılan 696 son kararnamenin eski hükümlü taşeron personelin iş güvencesini ortadan kaldırdığını duyuran DİSK, çalışma hayatında eşitlik istedi. 

 

“Hükümlü İşçiler Bir Kez Daha Cezalandırılmasın”

 

Bayraklı Belediyesi’nde çalışan taşeron işçiler yaşadıkları mağduriyeti duyurmak amacıyla ilçedeki Sevgi Yolu girişinde kitlesel bir eylem düzenledi. Çok sayıda eski hükümlünün çalıştığı ilçe belediyesi çalışanları sunulan kadro imkanından faydalanamadıklarını belirterek yaşadıklarına tepki gösterdi. Belediye çalışanları adına açıklama yapan DİSK Genel-İş Sendikası 6 No’lu Şube Başkanı Emine Yılmaz, kararnamenin özde değil sözde kadro anlamına geldiğini belirtti ve “İşçi sendikalarını devre dışı bırakarak çıkartılan bu kararname, getirdiği güvenlik soruşturması, emekliliğe zorlama gibi uygulamalar nedeniyle adaletsizliğe yol açıyor.  Yıllardır belediyede çalışan ve kamu hizmetlerini yerine getiren taşeron şirket çalışanlarının önüne konan bu arşiv taraması ve güvenlik soruşturması şartı işçiler arasında ayrılığa yol açmaktadır. Bu uygulama anayasaya aykırıdır. Sendikamız hükümlü işçilerin topluma kazandırılması için uygulanan istihdam önceliklerine destek vermektedir. Bu noktada doğacak hak kayıplarına karşı olduğu gibi, düzenleme işçi arkadaşlarımızın işinden, ekmeğinden, temel yaşam hakkından mahrum olmasına yol açacaktır. Belediyelerde çalışan eski hükümlü arkadaşlarımız neden hükümeti rahatsız ediyor? Eski hükümlü olan belediye personeli bunun cezasını adaletin önünde çekmişlerdir. Neden tekrar cezalandırılıyorlar? Bu görüşlerimizi Çalışma Bakanlığı’na ilettik ve sonuna kadar takipçisi olacağız. Yine kamuda şu anda çalışanlara emeklilik dayatması yokken taşeron işçilere neden böyle bir şart getirilmektedir? Tüm bunlar eşitlik ilkesine aykırıdır ve hukuk dışıdır. Belediye şirket işçileri ve taşeron çalışanların eşit kadro hakları için mücadeleye sonuna kadar devam edeceğiz” diye konuştu. 

 

“LÜTUF DEĞİL, HAK”

Eyleme katılan taşeron işçilerin “Direne direne kazanacağız”, “İş ekmek yoksa barış da yok”, “İnadına sendika, inadına DİSK” sloganları eşliğinde konuşan DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı da, çalışmanın en temel insani hak olduğunu hatırlatarak, “Kadro veriyoruz dediniz, 400 bin kişi kadrolu olurken, 500 bin çalışan ise bu kapsamın dışında kaldı. Hükümetin işçiye sanki bir lütüf veriyor gibi, işçilere yeni haklar sunuyormuş gibi getirdiği bu düzenleme 400 bin işçiyi daha mağdur edecek. Kadro vereceğiz dediğiniz işçiden memurlardan istenen şartları istiyorsunuz ama memur yapmıyorsunuz. Çalışma temel bir haktır asla vazgeçmeyeceğiz” dedi. Eylemin ardından ıslıklar ve alkışlarla düzenlemeyi protesto eden işçiler olaysız şekilde dağıldı. 


Bu haber 1741 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Özhaseki'den kentsel dönüşüm mağduru vatandaşa sert tepki: Mikrofonu atıp giderim
Özhaseki'den kentsel dönüşüm mağduru vatandaşa sert tepki:...
Bornova Belediye Başkan Adayı Cevdet Çayır: ‘’Sevgi ve ilgiyi Bornova'ya gösterecek olan bizleriz’’
Bornova Belediye Başkan Adayı Cevdet Çayır: ‘’Sevgi ve ilgiyi...

AZRAİLLE DANS Film Fragmanımız Yayında. 25 Mayısta vizyona girecek olan filmimize 7 den 70 e herkesi bekliyoruz. www.azrailledansfilm.com @pelinsinan @tugbaozay10 @sinanbengier @yukselti @gaziseker @estrellacasado @gokhanoguztimurofficial #movie #movies #film #tv #camera #cinema #fact #didyouknow #moviefacts #cinematography #screenplay #director #actor #actress #act #acting #movienight #hollywood #netflix #heartsonfire #rockyiv #scarymovie #pamelaanderson #jennymccarthy #davidzucker #blonde #thering #nosleep #arielwinter #celebrity

Azraille Dans (@azrailledansfilm)'in paylaştığı bir gönderi ()