Sınav kaygısı yaşayan öğrenciler dikkat!

Buca Tıp Merkezi Psikoloji bölümünden Psk. Seyran Güneş, ölçülü sınav kaygısının başarıya ulaşmak için motive edici olduğunu vurgulayarak olumsuz düşünmenin sınava yönelik performansı düşürdüğünü söyledi. Psk. Güneş, sınava girecek öğrencilere ve çocuğu sınava girecek olan ailelere önerilerde bulundu.

27 Nisan 2016 - 12:39

Sınav kaygısını kişinin bilgi ve becerilerinin belli ölçütlerle incelenip değerlendirildiği durumlarda yaşadığı işlev bozucu olan ve öğrenilen bilginin sınav sırasında etkili bir biçimde kullanılmasını engelleyen ve başarının düşmesine yol açan yoğun kaygı durumu olarak tanımlayan Buca Tıp Merkezi Psikoloji bölümünden Psk. Seyran Güneş, şöyle konuştu:

“Sınavla ilgili heyecan, kaygı gibi duygular normal, gerekli ve uyumsaldır çünkü sınava hazırlanmayı motive eder ve başarıya ulaşmak için istekli olmayı sağlar. Ancak sınav ve sınavın sonucuyla ilgili olumsuz düşünceler, olumsuz değerlendirilmeye yönelik korku, sınavın sürecinden çok sonucuna odaklanma, sınava ilişkin bilgi ve beceriye yönelik güvensizlik, sınavda bilginin değil kişiliğin değerlendirildiği gibi düşünceler yoğunlaştığında sınav kaygısı gelişmektedir.”

Diğer kaygılarda olduğu gibi sınav kaygısında da kişinin kendi gücünü küçük, var olan durumu ise felaket, tehlike ve çözümsüz olarak değerlendirdiğini kaydeden Psk. Güneş, “Sınavda “yapamayacağım, başarısız olacağım, bu sınavı kazanmak zorundayım, üniversite okuyamazsam mahvolurum”  gibi sınavın kendisine ve sonucuna yönelik olan tüm olumsuz düşünceler, algılama, anlamlandırma, değerlendirme ve yorumlar kaygıyı artırmakta ve kaygı artıkça sınav yönelik performans düşmektedir” dedi.

 

“SONUCA DEĞİL SÜRECE ODAKLANIN”

Sınavda başarı elde etme adına dikkat edilmesi gereken unsurların altını çizen Psk. Güneş, ders çalışma ve bilgiyi artırma, sağlıklı beslenme, zaman yönetimi, düzenli uyku, sınava yönelik yeni stratejiler belirlemenin başarı elde etmede önemli olduğunu vurguladı. Psk. Güneş, Sınava girecek öğrencilere şu uyarılarda bulundu; “Yarıştığınız kişi başkası değil, kendinizsiniz. Süreyi en verimli ve ekonomik bir şekilde değerlendirmek için sınavın sonucuna değil, sınavın sürecine odaklanın. Dikkat ve algı, sınavda bulunan diğer adaylarda, çevreden gelen ses veya gürültüde değil, sorularda, sınav kitapçığında ve cevap kağıdında olsun. Sınavda değerlendirilenin siz değil, sizin ders çalışma davranışınız olduğu gerçeğini hatırlayın.”

 

KIYASLAMA YAPMAYIN

Ailenin sınava olan tutum ve düşüncelerinin de çok önemli olduğuna dikkat çeken Psk. Güneş, “Aile sınava yönelik kendi kaygılarını çocuğa yansıtmadan, çocuğa karşı destekleyici, motive edici, yeri geldiğinde geri bildirimlerden yararlanarak, empatik bir yaklaşım sergilemelidir. Aile, çocuktan sınavla ilgili yüksek beklentiler içerisinde olmadan, akranlarıyla kıyaslama ve karşılaştırmalardan uzak durarak, sınav ve sınavın sonucuyla ilgili gerçekçi anlam ve yorumlarda bulunmaya özen göstermelidir” şeklinde konuştu.

Bu haber 1052 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Torbalı, Oğuzhan Koç ile coştu
Torbalı, Oğuzhan Koç ile coştu
Basın Apartmanı'nda 25 metre derinliğe inildi
Basın Apartmanı'nda 25 metre derinliğe inildi

AZRAİLLE DANS Film Fragmanımız Yayında. 25 Mayısta vizyona girecek olan filmimize 7 den 70 e herkesi bekliyoruz. www.azrailledansfilm.com @pelinsinan @tugbaozay10 @sinanbengier @yukselti @gaziseker @estrellacasado @gokhanoguztimurofficial #movie #movies #film #tv #camera #cinema #fact #didyouknow #moviefacts #cinematography #screenplay #director #actor #actress #act #acting #movienight #hollywood #netflix #heartsonfire #rockyiv #scarymovie #pamelaanderson #jennymccarthy #davidzucker #blonde #thering #nosleep #arielwinter #celebrity

Azraille Dans (@azrailledansfilm)'in paylaştığı bir gönderi ()