Müslüm Doğan'dan Meclis'te Ensest İçin Soru Önergesi

HDP İzmir Milletvekili Müslüm Doğan son zamanlarda sıklıkla gündeme gelen ama konunun muhattapı siyasilerin görmezden geldiği ensest vakaları hakkında hem Adalet Bakanlığına hem de Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına soru önergesi verdi.

13 Eylül 2017 - 13:30

Doğan Adalet Bakanının yanıtlaması istemiyle verdiği önerge'de Türk Ceza Kanunu'nda ensest ile ilgili bir düzenlememe olmamasından kaynaklı ensest davalarında işleyen süreci, adli makamlara yansımış ensest vakalarında yaş ve cinsiyet oranlarını, şu an devam etmekte olan dava sayısını, bunların illere ve bölgelere göre takibini sordu.

Doğan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına verdiği önerge'de ise Türkiye'deki ensest vakalarıyla ilgili bakanlığın yürüttüğü çalışmaları, ensest mağduru kaç kişinin şikâyet, danışmanlık ve koruyucu hizmet almak için bakanlığın ilgili birimlerine başvuru da bulunduğunu sordu. 

Doğan'ın verdiği soru önergesi şöyle:

''Ensest fiziksel, ruhsal ve sosyal sonuçları bakımından en ağır şiddet türlerinden biri olma durumundadır. Mağdurlar üzerinde yapılan gözlemlerde etkilerinin uzun süre hatta bir ömür boyu devam ettiği görülmektedir. Birbiriyle evli olanlar dışındaki aile üyeleri arasındaki sözlü, sözsüz, fiziksel, görsel her türlü cinsel davranış ensest olarak tanımlanmaktadır. Psikolojik açıdan da daha geniş çerçevede yapılan tanımlarda, resmi ya da gayrı resmi akrabalık bağı bulunan kişiler arasındaki cinsel ilişki de ensest kavramı içerisinde değerlendirilmektedir. Ensest üzerine yapılan çalışmalarda cinsel şiddet çoğunlukla bireye, en güvendiği ve yakın bulduğu baba, büyükbaba, erkek kardeş, ağabey, kayınpeder, amca, üvey baba, üvey kardeş, hala, teyze gibi birinci dereceden yakın akrabalar tarafından uygulanmaktadır. Yine araştırmalara göre ensest vakalarında mağdurlar genellikle kız çocukları ve saldırgansa vakaların çoğunda aile içinden bir erkektir. Aynı evde birden fazla çocuk istismar edilebilmekte ve saldırgan çocuklar büyüdükçe saldırıyı küçük olan çocuğa yöneltip durumu uzun yıllar saklayabilmektedir. Ensest ile ilgili Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesinde yapılan bir araştırmada (yaşları 4 ila 40 arasında değişen) ensest kurbanlarının yüzde 70’inin 18 yaş altında, yüzde 84’ünün kız çocuğu ya da kadın, yüzde 58’in ilkokul mezunu olduğu görülmüş. Saldırganların ise yüzde 72’si ilkokul mezunu, yüzde 54’ü de işsiz olduğu belirtilmiştir. Yine raporda Ensest görülen ailelerin yüzde 67’si 3 ila 5 çocuk sahibi olduğu, ailelerin yarısında saldırgan ve kurban aynı evde yaşıdığı belirtilmektedir.

Bu bağlamda;

1- TCK'da ensest ile ilgili olarak ayrıca bir düzenleme bulunmamaktadır. Bu konuda boşluğu dolduracak ve ihtiyaca cevap verecek yasal bir düzenleme yapmayı düşünüyor musunuz? 
2- Son 15 yıllık süreç içerisinde ensest konusunda kaç adli vaka bakanlığınıza intikal etmiştir? Bu vakalardan kaçı hakkında işlem başlatılmıştır? Kaç dava cezai yaptırımla sonuçlanmıştır?
3- Son 15 yıl içerisinde ensest konusunda kaç dava açılmıştır? Bu davalarda mağduriyet yaşayan çocuk ya da bireylerin yaş ve cinsiyet dağılımı nasıldır?
4- Son 15 yıl içerisinde adli makamlara yansıyan davalarda mağdurlara yönelik cinsel isitsmarda, isitsmarda bulunanların yakınların dereceleri tasnifi yapılmış mıdır? Yapıldıysa bu tasnif en yakından en uzağa doğru nasıl bir dağılım göstermektedir? 
5- Son 15 yıl içerisinde adli makamlara ulaşan ensest vakalarının illere ve bölgelere göre dağılımı nedir? Bu dağılım nasıl bir seyir izlemektedir?
6- Şuan hali hazırda adli makamlarca yürütülmekte olan kaç ensest davası vardır?'' 

Bu haber 1930 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Kati Piri'nin 'Kavala-Demirtaş yaptırımı' önergesi kabul edildi, Fidan Hollanda'ya gidiyor
Kati Piri'nin 'Kavala-Demirtaş yaptırımı' önergesi kabul edildi,...
Bolululardan Tanju Özcan’a tepki: ‘Gölcük’ü Uzungöl’e çevirmeyin’
Bolululardan Tanju Özcan’a tepki: ‘Gölcük’ü Uzungöl’e...

AZRAİLLE DANS Film Fragmanımız Yayında. 25 Mayısta vizyona girecek olan filmimize 7 den 70 e herkesi bekliyoruz. www.azrailledansfilm.com @pelinsinan @tugbaozay10 @sinanbengier @yukselti @gaziseker @estrellacasado @gokhanoguztimurofficial #movie #movies #film #tv #camera #cinema #fact #didyouknow #moviefacts #cinematography #screenplay #director #actor #actress #act #acting #movienight #hollywood #netflix #heartsonfire #rockyiv #scarymovie #pamelaanderson #jennymccarthy #davidzucker #blonde #thering #nosleep #arielwinter #celebrity

Azraille Dans (@azrailledansfilm)'in paylaştığı bir gönderi ()