Mahçupyan: AKP Oğan'a Ayıp Etti

Etyen Mahçupyan'dan Ayhan Oğan yorumu: Olayın AK Parti yönetimini yaraladığı gerçeğini değiştirmeyecek. AKP ayıp etti… Kendi yetiştirdiği, koruduğu, kullandığı, etinden sütünden derisinden yararlandığı insanları bir anda dışlayabileceğini ortaya koydu.

10 Ağustos 2017 - 15:15

AKP eski Merkez Karar Yürütme Kurulu (MKYK) üyesi Ayhan Oğan’ın bir tartışma programında “yeni bir devlet kurduklarını” söylemesi, hem AKP hem de muhalefetin eleştirilerine neden oldu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve hükümet yetkilileri, üst üste yaptıkları açıklamalarla Oğan’ın beyanlarının kendilerini bağlamadığını söyledi. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, hükümeti Oğan’ın açıklamalarını cesaretlendirmekle suçlarken, partinin milletvekilleri Oğan hakkında suç duyurusunda bulundu. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ise, “yeni devlet” söylemini 15 Temmuz darbe girişimini planlamakla suçlanan Fetullah Gülen hareketi ile ilişkilendirerek tepki gösterdi.

Bu gelişmelerle ilgili AKP’nin verdiği tepkiyi bugünkü yazısında değerlendiren Karar gazetesi yazarı Etyen Mahçupyan ise, “Cumhurbaşkanı ise Diyanet kampında yeni ve ‘doğru’ nesillerin yetiştirilmesinden söz ediyor, gençlere “siz yeni bir neslin inşasında, ihyasında mimarlar olacaksınız, mühendisler olacaksınız” diye hitap ederken gerçekte tüm kamuoyuna konuşuyor. Ayhan Oğan ne yapsın?” yorumunu yaptı. Mahçupyan’ın, “AKP ayıp etti?” başlıklı yazısı şöyle:

Parti sözcüsü Mahir Ünal’ın konuya ilişkin söyledikleri, iktidarın ideolojik kabullerini bilenleri  şaşırtmadı. AKP yaklaşık iki yıldan bu yana bildiğimiz eski siyasi hareketi ifade etmiyor. Tek devlet, vatan, millet, bayrak söylemi sadece bu son iki yılın mahsulü ve kültürel muhafazakar tabandaki göreceli erimenin sağ ve sol milliyetçilikle ikame edilmesine yarıyor. Dolayısıyla bir anda karşımıza fazlasıyla devletçi, merkeziyetçi, Atatürkçü ve ‘antiemperyalist’ bir söylem ve ona uygun bir parti yapılanması çıkmış durumda.

Böyle bir ‘hassasiyeti’ İslami duyarlılığı olan genel kitleye kabul ettirmek kolay değilken, şimdi bir de Ayhan Oğan’ın ‘devletin Erdoğan tarafından yeniden inşa edildiği’ tezinin yeni partnerler nezdinde yarattığı sorunla uğraşılıyor. Nitekim AKP sözcüsü “Ayhan Oğan isimli kişinin yaptığı açıklamalar üzerinden partimiz aleyhine yeni bir kampanya başlatılmıştır” diyerek olayı savuşturmaya çalıştı. Oğan’ın “isimli kişi” olarak zikredilmesi partinin artık bu şahsı sahiplenmediğini söylüyordu.

***

Açıkçası Oğan’ı Türkiye siyasetini hiç anlamamakla itham edebilir, destek verdiği bir siyasetin sıkıntıları konusunda nasıl bu denli cahil kaldığını sorgulayabilirsiniz. Ama samimiyetini sorgulayamazsınız… Oğan AKP için onlarca ‘Anadolu toplantısı’ düzenledi, demokratik olmayan bir cumhurbaşkanlığı sistemini medya organlarında cansiperane savundu, parti içi ‘yeniden yapılanmayı’ meşru göstermek için kendini yırttı. Ve harcadığı tüm bu emeğin karşılığı olarak taltif edilip MKYK üyesi yapıldı. Ancak sonrasında hala bu çabaları sürdürmesine rağmen, ‘yeni’ AKP’deki siyasi kültürün sonucu olarak MKYK’dan çıkarıldı. Buna karşılık bugün serdettiği görüş, has bir reisçinin ağzından çıkmış olup, parti içinde halen en makbul söylemi ifade ediyor. Aynı konuşmada sağ ve soldaki militan milliyetçileri beğeni ile zikrediyor ve “siyaset bilimi diye bir şey var” diyerek tezinin bilimsel bir gerçek olduğunu öne sürüyor!

AKP arasa böyle iyi reisçi bulamaz… Nitekim Oğan’dan “isimli kişi” olarak söz edilmesinin ardından reisçiler haklı olarak sosyal medyada hayal kırıklığı ve öfke belirtileri gösterdiler. Tabii olabildiğince gizleyerek, çünkü ne de olsa reisçiliğe devam etmek istiyorlar. AKP’nin şu dönemde bu militan enerjiyi kaybetmeyi göze alması beklenemez. Dolayısıyla muhtemelen yakında Erdoğan onların gönlünü alacak birkaç şey söyleyecektir.

Ancak bu, yaşanan olayın AKP yönetimini yaraladığı gerçeğini değiştirmeyecek. AKP ayıp etti… Kendi yetiştirdiği, koruduğu, kullandığı, etinden sütünden derisinden yararlandığı insanları bir anda dışlayabileceğini ortaya koydu. Üstelik parti içinde herkesin tepeye yaranmak için Allah’ın günü tekrarladığı bir cümle nedeniyle. Neymiş? Televizyonda söylemiş… İyi de bu sayede daha da fazla yaranmanın mümkün olduğu bir ortamda, has bir reisçinin ne demesi bekleniyordu?

Belki Oğan ‘siyaset bilimi’ diye bir şeyin var olduğuna inandığı için daha cesur ya da düşüncesizce davranmıştır. Ama onun temsil ettiği militanlık sadece bazı kişilerin değil, iktidar yanlısı tüm medya organlarının da en temel özelliği. Parti yönetiminin her konuda ve koşulda haklı olduğunu, doğru yaptığını, yönetim dışındaki herkesin yönetime engel olmaya çalıştığını, bütün engellere rağmen yönetimin olağanüstü bir başarıya koştuğunu ve ülkeyi bir ‘ihya’ sürecinden geçirdiğini anlatıp duruyorlar.

***

Cumhurbaşkanı ise Diyanet kampında yeni ve ‘doğru’ nesillerin yetiştirilmesinden söz ediyor, gençlere “siz yeni bir neslin inşasında, ihyasında mimarlar olacaksınız, mühendisler olacaksınız” diye hitap ederken gerçekte tüm kamuoyuna konuşuyor.

Ayhan Oğan ne yapsın?

Tartışma neydi?

CNN Türk televizyonundaki bir tartışma programına katılan Ayhan Oğan, 15 Temmuz darbe girişimi sonrası yaşanan süreçte “yeni bir devlet kurduklarını” söyledi. Programa katılan CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı’nın OHAL uygulamalarına yönelik eleştirilerine tepki gösteren Oğan, “Bu halk bir devrim yaptı. Vesayet sistemini bitirdi. Şimdi biz yeni bir devlet kuruyoruz. Beğenin beğenmeyin, bu yeni devletin kurucu lideri Tayyip Erdoğan’dır” ifadelerini kullandı. CHP’li Atıcı’nın “Atatürk’ün kurduğu Türkiye cumhuriyetini ne zaman yıktınız da yeni devleti kuruyorsunuz?” sorusu karşısında Oğan şu yanıtı verdi: “15 Temmuz’daki devlet içerisindeki odaklanmış bütün vesayet mekanizmaları darmadağın oldu. Bürokratik oligarşinin hakim olduğu devlet sistemi bitmiştir. Siyasi görüşünüz ne olursa olsun, temel bir kimliği vardır 15 Temmuz’un. O kimlik de, milli ve yerli kimliktir. Yeni kurulan oluşumun misyonu ve vizyonu da budur.” Oğan eleştirilerin ardından Yeni Akit gazetesine bir röportaj vererek, sözlerinin “çarpıtıldığını” söyledi. Ancak ne sosyal medyada, ne de hükümet ve muhalefet yetkilileri arasında bu tartışma bitti.

‘AK PARTİ’Yİ BAĞLAMAZ’

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve hükümet yetkilileri, Oğan’ın beyanlarının AKP’yle bağlantısı olmadığını vurguladı. Sivas’ta bir toplu açılış törenine katılan Başbakan Binali Yıldırım da, Oğan’ın açıklamasının AKP’yi “bağlamayacağını” söyledi. Yıldırım, “Türkiye Cumhuriyeti devleti, 29 Ekim 1923’te kuruldu. O da Osmanlı Devleti’nin devamı olarak kuruldu. 16 Türk devleti var, bu Türk devletlerinin hepsi birbirinin devamıdır. Bazı televizyon programcılarının, yorumcularının söylediği laflar, bizim partimizi bağlamaz” diye konuştu. Twitter’dan yaptığı bir dizi açıklamada T.C. Anayasası’nın ilgili maddelerini sıralayan Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ da, “Hükümetimizin görüşlerini oluşturanlar ve açıklayanlar bellidir. Bunların dışındaki beyanlar; sadece beyan sahibini bağlar” ifadelerini kullandı. Salı günü Rize’de parti il yöneticilerine seslenen Erdoğan ise, “Bizim Türkiye Cumhuriyeti’nden başka devletimiz yoktur. Kim ne derse desin hikaye!” ifadelerini kullandı.

Bu haber 871 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
CHP’li Yücel, “Şimdi de çöp konteynırı mı olacağız?”
CHP’li Yücel, “Şimdi de çöp konteynırı mı olacağız?”
 Sakız ağacı fidanları toprakla buluştu
Sakız ağacı fidanları toprakla buluştu

AZRAİLLE DANS Film Fragmanımız Yayında. 25 Mayısta vizyona girecek olan filmimize 7 den 70 e herkesi bekliyoruz. www.azrailledansfilm.com @pelinsinan @tugbaozay10 @sinanbengier @yukselti @gaziseker @estrellacasado @gokhanoguztimurofficial #movie #movies #film #tv #camera #cinema #fact #didyouknow #moviefacts #cinematography #screenplay #director #actor #actress #act #acting #movienight #hollywood #netflix #heartsonfire #rockyiv #scarymovie #pamelaanderson #jennymccarthy #davidzucker #blonde #thering #nosleep #arielwinter #celebrity

Azraille Dans (@azrailledansfilm)'in paylaştığı bir gönderi ()