Karaciğerinizin Korunmasını Nasıl Sağlarsınız?

Karaciğer sağlığıyla ilgili önemli bilgiler...

23 Nisan 2017 - 15:00

Akşam'da yer alan habere göre Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Binnur Şimşek, vücutta detoks, enfeksiyonlarla savaş, vitamin ve enerji depolama ve sindirimi tetikleyen safrayı ayrıştırma gibi hayati işlevleri olan karaciğerimizi korumanın püf noktalarını anlattı…

AŞILARINIZI OLUN

Hepatit B ve C gibi tedavi edilmezse karaciğer yetersizliğine yol açabilecek virüslere karşı korunmalıyız. Hepatit B ve A aşılarımızı yaptırmalıyız. Bu virüslerin bulaşmasını önlemek için kişisel hijyen kurallarına çok dikkat etmeliyiz. Hepatit B ve C virüslerinin bulaşmasına yol açabilecek korunmasız cinsel temastan kaçınmalıyız. Tıbbi girişimler ve dövme-tatoo, manikür-pedikür gibi uygulamalarda tek kullanımlık malzeme kullanılmalıyız.

BESLENMEYE DİKKAT

Obezite ve kontrolsüz diyabet hastalığı karaciğer yağlanmasına yol açar. Bu yağlanma önce yağlı hepatit denilen karaciğer iltihabına, yıllar sonra da siroza dönüşebilir. Bu nedenle yağlı ve karbonhidratlı gıdaların tüketimi sınırlanmalı, sebze-meyve tüketimi arttırılmalı, hazır gıda tüketimi en aza indirilmeli.

DÜZENLİ EGZERSİZ YAPIN

Sağlığı koruyan en önemli aktivitelerden biri egzersiz yapmaktır. Bu nedenle haftada 3-4 gün, en az 30 dakika egzersiz yapın.

ALKOL KULLANMAYIN

Özellikle karaciğer hastalığı olan bireyler hiç alkol almamalıdır. Alkol hem yağlı karaciğer hastalığına hem alkolik hepatit ve siroza yol açabilir.

GELİŞİGÜZEL İLAÇ ALMAYIN

Doktor önerisi olmadan gelişigüzel ilaç kullanmayın. Pek çok ilaç veya bitkisel ürünün karaciğer için zararlı etkileri vardır. Özellikle bazı grup antibiyotik ve ağrı kesici ilaçlar, aktarlarda satılan bitkisel ürünler ve mantar zehirlenmesi karaciğerde ciddi hasara yol açabilir.

Bu haber 636 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Torbalı, Oğuzhan Koç ile coştu
Torbalı, Oğuzhan Koç ile coştu
Kırkpınar’dan Bayraklı’ya müjde: Fiyatları düşüreceğiz!
Kırkpınar’dan Bayraklı’ya müjde: Fiyatları düşüreceğiz!

AZRAİLLE DANS Film Fragmanımız Yayında. 25 Mayısta vizyona girecek olan filmimize 7 den 70 e herkesi bekliyoruz. www.azrailledansfilm.com @pelinsinan @tugbaozay10 @sinanbengier @yukselti @gaziseker @estrellacasado @gokhanoguztimurofficial #movie #movies #film #tv #camera #cinema #fact #didyouknow #moviefacts #cinematography #screenplay #director #actor #actress #act #acting #movienight #hollywood #netflix #heartsonfire #rockyiv #scarymovie #pamelaanderson #jennymccarthy #davidzucker #blonde #thering #nosleep #arielwinter #celebrity

Azraille Dans (@azrailledansfilm)'in paylaştığı bir gönderi ()