İran Genelkurmay Başkanı Bakıri'den Türkiye Açıklaması

Türkiye'deki üç günlük resmi temasları sona eren İran Genelkurmay Başkanı Muhammed Bakıri, Kuzey Irak referandumunun gerçekleştirilmemesi konusunda Türkiye ile aynı görüşte olduklarını açıkladı. Suriye de gündemdeydi.

17 Ağustos 2017 - 12:57

Resmi temaslar için Türkiye'ye üç günlük bir ziyaret gerçekleştiren İran Genelkurmay Başkanı Muhammed Bakıri, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) 25 Eylül'de düzenleyeceği bağımsızlık referandumunun çatışmalara ve tüm bölgede olumsuz etkilere sebep olacağını söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar ile görüşen Bakıri, ziyaretinin ardından demeç verdiği İran'ın resmi haber ajansı IRNA'da, iki ülkenin Kuzey Irak'taki referandum konusunda aynı görüşleri paylaştığını kaydetti.

Bakıri, Irak'taki referandumun İran ve Türkiye'yi de ilgilendirdiğini belirterek, referandumun yapılmasının mümkün olmadığı ve yapılmaması gerektiği konusunda Türkiye ile hemfikir olduklarını belirtti.

İran Genelkurmay Başkanı, "Referandum gerçekleşecek olursa Irak içinde komşu ülkeleri de etkileyecek bir dizi gerilim ve çatışmalara yol açacaktır" diye konuştu.
Çarşamba günü TRT Haber'in sorularını yanıtlayan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da Kuzey Irak'taki referandumu "yanlış bir karar" olarak değerlendirerek, oylamanın Irak'ı iç savaşa kadar götürebileceği uyarısında bulunmuştu.

Suriye'de koordinasyon

Bakıri'nin ziyaretinin bir diğer gündem maddesi de Suriye'de devam eden iç savaş ve IŞİD'le mücadele oldu. IRNA, görüşmede "Suriye'de güvenlik ve barış ortamı yaratılmasında koordinasyonun" ele alındığını bildirdi.

Türkiye, İran ve Rusya Suriye'de ateşkes konusunda başlattıkları Astana süreci çerçevesinde yakın işbirliği içinde bulunuyor. Üç ülkenin Türkiye sınırı yakınındaki İdlib'de radikal İslamcı hareketlerin yükselişinden rahatsız oldukları biliniyor.

IRNA'ya demeç veren İran Devrim Muhafızları Sözcüsü General Ramazan Şerif, "Sınır bölgesindeki terörist grupların varlığının" Bakıri'nin ziyaretinin ana konularından birini oluşturduğunu belirterek İran coğrafyasına atıfla, "Özellikle batı ve kuzeybatıda İran ve Türk sınırlarının güvenliğini artırmak için Türkiye ile iyi bir anlaşma arayışı içindeyiz" demişti.

Türkiye ve İran çatışmaların bir an önce sonlanması konusunda aynı görüşe sahip olsa da, Beşar Esad'ın yönetimde kalması konusunda tamamen farklı taraftalar. İran Esad rejimini aktif bir şekilde desteklerken, Türkiye, çatışmaların başladığı 2011 yılından beri Esad'ın gitmesi taraftarı.

Bakıri'nin ziyareti, 1979 yılındaki İslam Devrimi'nden bu yana bir İran Genelkurmay Başkanı'nın Türkiye'de gerçekleştirdiği ilk resmi temas olması açısından da önem taşıyor.

Kaynak: Deutsche Welle Türkçe
Bu haber 551 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Konak Belediye Meclisi yeni dönemin ilk toplantısını gerçekleştirdi
Konak Belediye Meclisi yeni dönemin ilk toplantısını...
Başkan Tugay sözünü tuttu ekmek 5 TL’ye düştü
Başkan Tugay sözünü tuttu ekmek 5 TL’ye düştü

AZRAİLLE DANS Film Fragmanımız Yayında. 25 Mayısta vizyona girecek olan filmimize 7 den 70 e herkesi bekliyoruz. www.azrailledansfilm.com @pelinsinan @tugbaozay10 @sinanbengier @yukselti @gaziseker @estrellacasado @gokhanoguztimurofficial #movie #movies #film #tv #camera #cinema #fact #didyouknow #moviefacts #cinematography #screenplay #director #actor #actress #act #acting #movienight #hollywood #netflix #heartsonfire #rockyiv #scarymovie #pamelaanderson #jennymccarthy #davidzucker #blonde #thering #nosleep #arielwinter #celebrity

Azraille Dans (@azrailledansfilm)'in paylaştığı bir gönderi ()