İntihar Genetik Geçişli Olabilir

Çocuk ve Genç Psikiyatri Uzmanı Dr. Özlem Özcan, intihar eğiliminin genetik geçişli olabileceğini söyledi. Dr. Özcan, ''Birinci derece yakınları veya soy ağacındaki akrabalarında intiharla yaşamını son vermiş kişilerin olduğu ailelerde , intihar riski diğer toplum bireylerine göre 4-5 kat daha fazladır. Aileler bu risk varsa çocuklarının doktor kontrolünde olmasını sağlayabilir'' dedi.

20 Nisan 2016 - 09:15

İzmir'de çalışmalarını sürdüren Çocuk ve Genç Psikiyatri Uzmanı Dr. Özlem Özcan, intihar hakkında önemli açıklamalarda bulundu. İntiharda herkesin çok bilmediği genetik bir zemin olduğuna dikkat çeken Dr. Özcan, "Birinci derece yakınlarında intiharla yaşamına son vermiş kişiler olanlarda intihar etme riski diğer toplum bireylerine göre 4-5 kat daha fazladır" dedi. 
 
 
Majör depresyan tablosu tedavi edilmediği takdirde depresyonun ağırlaşarak kişiyi intihara sürükleyebileceğini ifade eden Dr. Özcan, "Kişide depresyon ağırlaştıkça intihar düşünceleri yerleşmeye başlıyor. Bu düşünceler oturduğunda kişi tedavi almıyorsa, kendisine kıymayla ilgili planları oluşmaya başlıyor. İntihar düşüncesi oluşmuş, yatkınlığı olan bireylerde alkol ve uyuşturucu cesareti artırıp, intihar riskini artırıyor. Ancak genetik yatkınlığı olan kişilerde, majör depresyon tablosu olmayabilir. Çünkü kişinin zaten genetik bir yatkınlığı vardır. Aile çocuğunun risk altında olduğunu bilirse, sürekli doktor takibinde olmasını sağlayabilir. Çünkü bunalımlı bir dönem bu çocuklarda intihara neden olabilir" dedi
 
AİLENİZDE İNTİHAR ETMİŞ BİREY VAR MI? 
 
Muayene ettiği her hastaya "Ailenizde intihar etmiş birey var mı" şeklinde rutin bir soru yönelttiklerini anlatan Dr. Özcan, "Eğer yanıt 'evet' ise ailelere bazı uyarılarda bulunarak, çocuklarını düzenli doktor kontrolünde altında tutmamaları önerisinde bulunuyorum" diye konuştu. Muayenede ailenin soy ağacının da incelediklerini anlatan Dr. Özcan, "Soy ağacında gidebildiğimiz kadar geriye gidiyoruz. Şehirlerde yaşayanlanlar 3 kuşak, kırsal kesimdekilerde  üç kuşaktan daha da geriye gidebiliyor" şeklinde konuştu.
 
İNTİHAR EDECEK KİŞİ, "BEN İNTİHAR EDECEĞİM" DEMEZ
 
Gençlerdeki intihar yatkınlığının anlaşılmasının güç olduğunu, ailelerin çocuklarını çok iyi izlemesi gerektiğinin altını çizen Dr. Özcan, "Genç çok iyi görünür, ama hiç ummadığımız bir anda intihara kalkışabilir. İntihar edecek kişi, kimseye önceden haber vermez. 'Ben intihar edeceğim' demez. Biz bunu söyleyen kişiyi çok da risk altında olduğunu düşünmüyoruz. İntiharı planlar ve yapar. Gençlerin uyku durumu, ders başarısı, iştah durumu nasıl aile tarafından takip edilmeli. Arkadaş ilişkilerinde problem varsa, ders başarısında düşüş olduğunda aile bir şeylerin yolunda gitmediğini düşünüp uzmana başvurabilir. Genellikle aileler bu değişikliklerin farkına varamıyor" diye konuştu. 
ALKOL BAĞIMLILIĞINDA DA GENETİK YATKINLIK VAR
Bipolar bozukluk, şizofreni, alkol bağımlılığı gibi rahatsızlıkların da genetik yatkınlığı olduğunu vurgulayan Dr. Özcan, "Örneğin babası alkol bağımlısı olan bir gencin, alkol bağımlısı olması olasılığı diğer bireylere göre daha yüksektir" dedi. 
İNTİHAR RİSKİNİ ARTIRAN FAKTÖRLER 
Güneşin olmadığı bölgelerde yaşayanlar. Kutuplar. İsveç ve Norveç ülkelerinde intihar oranları yüksek. Bu ülkelerde genetik geçişle ilgili bilimsel çalışmalar yapılıyor.
Erkeklerde intihar oranı yüksektir
Terk edilmiş kişilerde oran yüksektir. 
Silah taşıyan meslek gruplarında da intihar olayları daha sık görülüyor. 

Bu haber 1602 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Bolululardan Tanju Özcan’a tepki: ‘Gölcük’ü Uzungöl’e çevirmeyin’
Bolululardan Tanju Özcan’a tepki: ‘Gölcük’ü Uzungöl’e...
Ebrar Sitesi davası: Tutuklama talebi reddedildi, duruşma ertelendi
Ebrar Sitesi davası: Tutuklama talebi reddedildi, duruşma ertelendi

AZRAİLLE DANS Film Fragmanımız Yayında. 25 Mayısta vizyona girecek olan filmimize 7 den 70 e herkesi bekliyoruz. www.azrailledansfilm.com @pelinsinan @tugbaozay10 @sinanbengier @yukselti @gaziseker @estrellacasado @gokhanoguztimurofficial #movie #movies #film #tv #camera #cinema #fact #didyouknow #moviefacts #cinematography #screenplay #director #actor #actress #act #acting #movienight #hollywood #netflix #heartsonfire #rockyiv #scarymovie #pamelaanderson #jennymccarthy #davidzucker #blonde #thering #nosleep #arielwinter #celebrity

Azraille Dans (@azrailledansfilm)'in paylaştığı bir gönderi ()