‘İnsan gibi düşünen’ yapay zeka depresyona da girebilir

İleride yapay zekanın da insanlar gibi depresyona girebileceğini söyleyen bir sinirbilimci, insanlarda olduğu gibi makinelerde de depresyonla savaşmaya yardımcı bir mekanizma bulunması gerektiğini düşünüyor.

13 Nisan 2018 - 11:27

Aslında bahsettiğimiz bu yapay zeka sistemlerinin çoğu insan beyni ilham alınarakmodellenen sinir ağları. Şu anda sinir ağlarının her biri belirli bir görevi yerine getirecek şekilde oluşturuluyor. Mesela bir insanı Go’da yenen yapay zeka nasıl araba kullanacağını bilmiyor. Ancak gelecekte bir gün bu ‘dar görüşlü’ yapay zeka sistemlerinin genel yapay zekaya (birçok işi bir insan gibi veya insandan daha iyi yapabilen bilgisayar) dönüşeceği ümit ediliyor.

Sinirbilimci Zachary Mainen‘a göre bu ihtimal ilginç bir soruyu da beraberinde getiriyor  “Eğer bir bilgisayar bir gün insan gibi düşünebilir hale gelirse, insanların yaşadığı türde akıl sağlığı sorunları yaşaması da mümkün olur mu?”

Dünya genelinde 300 milyondan fazla insanı etkileyen depresyon, serotonin ile yakından ilişkilendiriliyor. Mainen, geçtiğimiz ay yaptığı bir sunum sırasında serotoninin bilinmedik durumlara adapte olma kabiliyeti açısından önemli rol oynadığını belirtti. Sunumdan sonra Science dergisine açıklama yapan Mainen “İnsanlar serotoninin mutlulukla ilgili olduğunu sanıyor ama aslında serotonin nöronları şaşkınlık yaratan durumlarda mesaj gönderir” dedi. Bu açıdan baktığımızda depresyon, beynimizin değişime adapte olamaması şeklinde ifade edilebilir.

Mainen, serotoninin insan beynindeki işlevine benzer bir kontrol mekanizmasının yapay zekalarda da bulunması gerekebileceğini söylüyor. Bu mekanizma, makinelerin yeni durumlara kolayca adapte olmasına yardımcı olabilir. Ancak aynı zamanda belirli düşünce modellerinin güçlenmesine ve makinelerin depresyona girmesine de sebep olabilir.

Mainen Science‘a yaptığı açıklamada bu durumla ilgili aşağıdaki cümlelere yer verdi:

Hesaplamalı psikiyatri, takviyeli öğrenme gibi yapay zeka algoritmaları üzerinde çalışarak depresyonda olan veya sanrı gören hastalar hakkında bilgi edinebileceğimizi varsayıyor. Eğer bu şekilde düşünürsek, yapay zekanın da hastaların yaşadığı tarzda sorunlar yaşaması mümkün görünüyor.

 

Bu haber 2794 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Özhaseki'den kentsel dönüşüm mağduru vatandaşa sert tepki: Mikrofonu atıp giderim
Özhaseki'den kentsel dönüşüm mağduru vatandaşa sert tepki:...
Bornova Belediye Başkan Adayı Cevdet Çayır: ‘’Sevgi ve ilgiyi Bornova'ya gösterecek olan bizleriz’’
Bornova Belediye Başkan Adayı Cevdet Çayır: ‘’Sevgi ve ilgiyi...

AZRAİLLE DANS Film Fragmanımız Yayında. 25 Mayısta vizyona girecek olan filmimize 7 den 70 e herkesi bekliyoruz. www.azrailledansfilm.com @pelinsinan @tugbaozay10 @sinanbengier @yukselti @gaziseker @estrellacasado @gokhanoguztimurofficial #movie #movies #film #tv #camera #cinema #fact #didyouknow #moviefacts #cinematography #screenplay #director #actor #actress #act #acting #movienight #hollywood #netflix #heartsonfire #rockyiv #scarymovie #pamelaanderson #jennymccarthy #davidzucker #blonde #thering #nosleep #arielwinter #celebrity

Azraille Dans (@azrailledansfilm)'in paylaştığı bir gönderi ()