Doğru projelerin destekçisi olacağız

Cumhuriyet Halk Partisi Karabağlar İlçe Başkanlığı tarafından düzenlenen danışma kurulu toplatısı Bozyaka Kültür Merkezi'nde yapıldı. Birlik ve beraberlik mesajlarının çıktığı kurulda, Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu, Karabağlar'ın kentsel dönüşüm, hazine arazilerinin devri ve gençlik merkezi konularında bilgilendirmelerde bulundu.


Doğru projelerin destekçisi olacağız

CHP Karabağlar İlçe Başkanlığı tarafından dördüncüsü düzenlenen danışma kurulu toplantısı İzmir milletvekilleri, il ve ilçe yöneticilerinin katılımıyla Bozyaka Kültür Merkezi'nde yapıldı. Danışma kuruluna Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu'nun yanı sıra CHP İzmir Milletvekilleri Kamil Okyay Sındır, Murat Bakan, Tacettin Bayır ve Musa Çam katıldı.

Bir çok partilinin bir araya geldiği kurulda saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın ardından açılış konuşmaları yapıldı. CHP Karabağlar İlçe Başkanı Ali İhsan Yıldız kurula katılan partililere teşekkür ederek, ilçe baskanlığı olarak hazırladıkları 2019 hedefleri ve stratejik plan programını partililere anlattı.

Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu ise yaptığı açılış konuşmasında Karabağlar'da 540 ve 110 dönümlük kentsel dönüşüm alanında belediyenin bütün yetkilerinin alındığını söyledi. Bu bölgelerde sadece rutin belediye işlerinin yapıldığını belirten Başkan Selvitopu, "2012 yılında çıkarılan yasaya dayanarak 540 hektarlık alanı riskli alan ilan ettiler. 2018 yılına geldiğimizde mevcut siyasal iktidarın bu alanda yaptığı bir çalışma var. Bu 540 hektarın boş olan 101 hektarlık bölümünü devlet imkanını kullanarak kamulaştırdılar. Bu alan imara kapalı bir alan, bir kısmıda jeolojik yasaklı bir alandı sonra jeolojik etütleri değişen yapı yasaklı alanın bir bölümünü imara açtılar. İmar uygulamalarını gerçekleştirdikten sonra kat karşılığı ihaleye çıkardılar. Kat karşılığı ihaleyi yapan İller Bankası. İller Bankası finans durumu zayıf olan belediyelere kredi imkanı sunması yada destek amacıyla kurulmuş bir kurum. Biz 2017 yılında yollarla ilgili bir başvuru yaptık ancak bize borçlanma limitini aştığımız için İçişleri Bakanlığı'nın onayı gerekli dediler. 

Bakanlık onayına rağmen 7 ay beklettiler

İller Bankasından kredi çekmek için İçişleri Bakanlığı'ndan alınan onaya rağmen bekletildiklerini sözlerine ekleyen Selvitopu, "Kredi için bakanlıktan onayı aldık ve tam 7 ay beklettiler. Ocak ayında gelen yazıda dönem sona erdiği için talebiniz değerlendirilememiştir diye gerekçe sundular. Bunu yazan kurum işi gücü yokmuş gibi Karabağlar'a geliyor, imarsız yerleri imara açıyorlar sonrada orayı kat karşılığı ihaleye çıkarıyorlar ve bunun adınada kentsel dönüşüm diyorlar. Bizim bildiğimiz kentsel dönüşüm böyle değil, kentin düzensiz alanlarını düzenli hale getirmek için yapılır. Bunu yaparkende orada oturan hak sahibi yurttaşların hakları hukukları korunur. Daha önce süre gelen yaşamlarının orada sürdürmeleri sağlanır, bunun adıda yerinde dönüşümdür. 

Doğru olan proje gölgelendirilmeye çalışılıyor

İzmir büyükşehir Belediyesi tarafından yürütülen yerinde kentsel dönüşüm projesinin gölgelendirilmeye çalışıldığını ifade eden Başkan Selvitopu, "Her ne hikmetse çevre yolundan geçerken gördüğümüz inşaatlar kentsel dönüşüm adı altında,  devletin bütün olanakları kullanılarak İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Uzundere'de yaptığı gerçek anlamda ki kentsel dönüşüme bir alternatif olarak yürütülmekte. Yani doğru olan proje gölgelenmeye çalışılmakta. Türkiye'de kentsel dönüşüm konusunda İzmir Büyükşehir Belediyesi model uygulamayı hayata geçiriyor. Türkiye'de böyle bir örnek yok, kentsel dönüşümün nasıl yapıldığını göstereceğiz. İnsanların haklarını ve hukuklarını koruyarak, devlet imkanlarını kullanarak boş alanlara, jeolojik yapı yasaklı alanlara bina dikmeyeceğiz" dedi.

Karabağlar'da 87 hektarlık hazine arazisinin TOKİ'ye devri için görüşlerini bildiren Selvitopu, bu alanların devrinin yanlış olduğunu belirterek, Karabağlar'da ki sivil toplum kuruluşlarıyla ve siyasi partilerle birlikte ortak hareket edildiğini söyledi. Bu alanın İzmir Demokrasi Üniversitesi'ne kampüs alanı olması için talep edildiğini ifade eden Selvitopu,  bügüne kadar resmi bir açıklamanın henüz gerçekleşmediğini sözlerine ekledi.

İzmir halkına teslim edin

Poligon deresinde bulunan 180 hektarlık hazine arazisinin de  İzmir'e kazandırılması gerektiğini belirten Başkan Selvitopu, bunun için de STK'larla ortak hareket edildiğini söyledi. Bölgenin yeşil bir alan olduğunu belirten Selvitopu, sadece içinin düzenlenerek İzmir'in 180 hektarlık yeşil bir dokuya sahip olacağını söyleyerek, Karabağlar ve İzmir halkına bölgenin teslim edilmesini istedi.

Yapılması planlanan Gençlik Merkezi Projesi hakkında da açıklamalarda bulunan Selvitopu, projenin uygulanacağı alanın İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne yargı kararı olmasına rağmen devrinin 2 yıldır gerçekleşmediğini belirtti. Selvitopu konuşmasında, " Yargı kararı olmasına rağmen, bilerek, isteyerek Karabağlar halkını cezalandırıyorlar. Eninde sonunda oradaya bu tesisi yapıp Karabağlar halkına sunacağız" dedi. Karabağlar Belediyesi olarak mütevazi bir bütçeleri olduğunu sözlerine ekleyen Selvitopu, "Zannediyorlar ki bizi kıskaca alacaklar, biz hizmet üretemeyeceğiz. Evet Karabağlar Belediyesi olarak mütevazi bir bütçemiz var, gelirimiz çok fazla değil. Ama Karabağlar Belediyesi olarak iktidardan fazla da yatırımımız var, buyrun karşılaştırsınlar" dedi.

Doğru projeleri destekleriz

Karabağlar'da yapılacak olan doğru projelerinde destekcisi olacaklarını belirten Selvitopu, "Engellemek yerine doğru projeler koyun , bizde destekleyelim. Kentsel dönüşüm alanında da aynı şeyi söylüyoruz doğru projeyle gelin hiç gocunmadan sonuna kadar destek oluruz. Ama orada yaşayan insanların hakkını hukukunu korumayan hangi proje olursa olsun karşısında önce Karabağlar Belediyesi olarak bizi bulur" dedi.

Başkan Selvitopu'nun konuşmasının ardından oluşturulan divanla, konuşmak isteyen partililer söz alarak konuşmalarını yaptılar. CHP İzmir Milletvekilleri Musa Çam, Kamil Okyay Sındır, Tacettin Bayır ve Murat Bakan'da danışma kurulunda söz alarak, seçimlerde yerelde ve genelde izlenilmesi gereken yollar hakkında bilgilendirmelerde bulundular. Danışma kurulu toplantısında birlik ve beraberlik veren partililer, kurul sonrasında toplu fotoğraf çekildi.