Zorla katılım tartışması

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Diyarbakır’daki mitingi, kamu personelinin telefonlarına gönderilen mesajlarla katılmaya zorlandığı iddialarıyla gerçekleşti.


Zorla katılım tartışması

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün Diyarbakır’da partisinin 6. Olağan Kongresine katıldı. Diyarbakır’da memurların, öğretmenlerin ve taşeron işçilerinin mitinge katılmaya zorlandığı iddia edildi. Erdoğan’ın katılacağı miting nedeniyle kentte olağanüstü güvenlik önlemleri alındı. Kongrenin gerçekleştirileceği Seyrantepe Spor Kompleksi’nin çevresinde ise adeta etten duvar örüldü. Kapalı yollar nedeniyle trafik adeta felç oldu. Çevre il ve ilçelerden çok sayıda araçla mitinge partililer taşındı. Kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan memurların, öğretmenlerin, hatta korucuların bile katılımının zorunlu olduğu iddiaları ortaya atıldı. Erdoğan’ın karşılanması için Dicle Üniversitesi Hastaneleri’nde çalışan yaklaşık 2 bin taşeron işçisine telefon ile mesaj gönderildi.

 

Mesajda, “Hastanelerimizde kadroya geçirilen tüm çalışanların, yarın saat 12.00’de, Elazığ yolu üzerinde Devlet Su İşleri’nin (DSİ) önünde Sayın Cumhurbaşkanımız için Rektörlüğümüzün yapacağı karşılama törenine katılmaları zorunludur. Katılım sağlayanların kanıt amaçlı alanda telefonları ile fotoğraf çektirmesi gereklidir. Fotoğraflar daha sonra Rektörlüğe sunulacaktır. Dicle Üniversitesi Rektörlüğü” ifadeleri yer aldı. Dicle Üniversitesi yönetimi, tartışma yaratan konuyla ilgili açıklama yaparak, mesajla ilgilerinin olmadığını ve mesajın taşeron firmadaki bir kişinin işgüzarlığı olduğunu bildirdi.

 

Tepkiler üzerine taşeron işçilere atılan ikinci mesajda, “17.03.2017 tarihinde (Cumartesi) saat:14.30’da Sayın Cumhurbaşkanımızın katılacağı Diyarbakır mitingine BRÇ firması olarak tüm çalışanlarımızı davet ediyoruz. Siz değerli çalışanlarımıza kendini bilmez kişi veya kişilerce atılan mesajın, Dicle Üniversitesi Rektörlüğü ile alakası bulunmamaktadır” denildi. Diyarbakır’da önceki gün basın toplantısı düzenleyen KESK Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü ve SES Şube Sekreteri Mehmet Nur Ulus, kamu çalışanlarının AK Parti kongresine katılmaya zorlandıklarını söylemişti. Erdoğan ise konuşmasında Afrin operasyonundan bahsederek “Her an müjdeyi alabilirsiniz. Allah’ın yardımı yakındır, fetih yakındır” dedi.