"Aziz Kocaoğlu Halkı Kandırıyor!"

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin bugün 'Artı Para' adını verdiği İzban'da uygulanacak yeni sistemi açıklamasının yankıları sürüyor. İlk tepki Türkiye Komünist Partisi (TKP) İzmir Kent Komitesi'nden basın açıklamasıyla geldi.


işte o açıklamanın satır başları

İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi'nin 15 Aralık 2016 tarihli oturumunda, hem İzmir'deki ulaşım ücretlerine yüzde 10 oranında zam yapılmış, hem de İZBAN için yeni bir ücretlendirme politikası belirlenmişti.


İZBAN'daki yeni ücret politikası,ilk biniş ücreti sonrası kilometre başına ek ödeme yapılmasını temel alıyordu. Yani kademeli ücretlendirme... İlk binişlerde en uzak mesafe ücretlinin kart bakiyesinden düşüleceği, inilecek istasyonda da kartın yeniden okutulmasının ardından, mesafeye bağlı para iadesinin yapılacağı belirtiliyordu. 

Ücretlendirme tarifesinin gerekçesi,İZBAN hattının uzunluğu olarak gösterilmiş, Selçuk-Aliağa arası 136 kilometre yolculuk yapan bir vatandaş ile kısa mesafe yolculuk yapan bir vatandaşın, aynı ücreti ödemesi adaletsiz olacağı belirtilmişti.


'Aziz Kocaoğlu halkı kandırmaktadır!'

CHP, emekçi düşmanlığında AKP ile adeta yarışmaktadır!

Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu tarafından, meclis oturumunda Havalimanı İstasyonu'ndan binen bir yolcudan ilk binişte 6,40 TL kesileceği Menemende inmesi durumunda ücretin bir kısmının geri ödenerek, 4,60 TL ile Menemen'e ulaşacağı belirtilmiştir.

 2017 yılında 2,60 TL ödenen ulaşım ücreti, 2018 yılında yüzde 77 artarak, 4,60 TL'ye çıkmaktadır.


İZBAN'da yapılan gizli zam bununla sınırlı değildir.

Aynı zamanda, İZBAN hattını kullanan her bir vatandaş, ulaşım kartlarına, en uzak mesafeye göre bakiye yüklemek zorunda bırakılacaktır. Örneğin  Alsancak İstasyonu'ndan binen bir yurttaş, Halkapınar'da ya da Salhane'de inecek bile olsa, önce kartından en uzak mesafe düşülecek, sonra indiği istasyonda yeniden kuyruğa girip tekrar kartını okutup fazlalık ücret kartına iade edilecektir. "Nasıl olsa kartımda az bir bakiye var, ben zaten iki durak gideceği, bana yeter" diyemeyeceğiz. Bindiğimiz  istasyondan en uzak istasyona öngörülen ücretin kartımızda yüklü olması gerekmektedir. Bu bir dayatmadır!

Bu durum, akıllı kart değişikliği sonrasında, İzmirlilerin, yeniden kart ödemeye mecbur ve mahkum bırakılmasının başka bir formudur. 

İzmir Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, yapılan zam ile hiçbir "ulaşım hizmeti" verilmeden, en az 15 milyon 600 bin TL'nin vatandaşların cebinden alınarak, bir şirketin hesabına yatırılmasına vesile olmaktadır.


Bunların temelinde yatan zihniyet ise bellidir: İzmir halkı 'müşteri' olarak görülmekte, kar getiren bir aracı olarak düşünülmektedir.Bu durumda Aziz Kocaoğlu ise kendisini, müşterileri İzmir halkı olan İzmir Büyükşehir Belediyesi adlı şirketin CEO'su zannetmektedir.

Hayır... Asla buna izin vermeyeceğiz.

Ulaşım temel bir haktır. Kentte yaşayan her bir yurttaşının en temel hakkıdır. Bu bir lüks değil, İzmir Büyükşehir Belediyesi, en temel haklardan biri olan ulaşım hakkını kullanan İzmirlilerden para kazanmaktan, kar elde etmekten derhal vazgeçmelidir. 

İzmir Büyükşehir Belediyesi bir şirket değildir.

Bir yerel yönetim kurumudur ve kamu hizmeti vermekle yükümlüdür. Toplumsal faydayı ve emekçi halkın çıkarlarını gözetmekle yükümlüdür.

Yoksulluğun gün geçtikçe arttığı, emekçilerin çalışma koşullarının zorlaştığı bir dönemde, ulaşım ücretlerine yapılan bu zam, önemli bir hak gaspıdır. Ulaşım hakkının gaspıdır.


Toplu ulaşım bir haktır. En başta İZBAN ulaşımında uygulanmaya sokulan gizli zam, mesafeye göre kademeli ücretlendirme uygulaması olmak üzere, tüm ulaşım zamları derhal geri alınmalıdır!


Basın açıklamasının ardından şehrin birçok noktasına bu duruma tepki göstermek ve zamların geri çekilmesini talep etmek için imza kampanyası başlatacaklarını ifade eden Kent Komitesi sözcüleri halkın desteğini beklediklerini belirtti. Amaçlarının uygulama hayata geçmeden iptal ettirmek olduğunu vurgulayarak, bu işleyiş uygulanmaya başladığında ise Hukuki mücadeleye gireceklerini sözlerine ekledi.


İZBAN 'ARTI PARA' ZAMMI DÖNEMİ DETAYLARI İÇİN TIKLA