Eğitim şart!

İzmir Büyükşehir Belediyesi, 2-5 Kasım tarihlerinde düzenleyeceği 2. Engelsizmir Kongresi" öncesinde "Eğitimden Bağımsız Yaşama-Üniversiteler" konulu çalıştay düzenledi.

06 Nisan 2016 - 12:57

İzmir Büyükşehir Belediyesi, 2-5 Kasım tarihleri arasında 2.’sini gerçekleştireceği “Engelsizmir Kongresi” hazırlıklarına devam ederken, bir yandan da uluslararası kongre öncesinde çalıştaylar dizisi düzenliyor. 2013 yılında, Türkiye’de ilk kez uluslararası düzeyde İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde gerçekleşen kongrenin “yenisi” için geçtiğimiz ay "Engelsiz Yaşam için Sağlıklı Spor" çalıştayı düzenleyen Büyükşehir, bu ay da "Engelsiz Eğitim Çalıştayı"nda konunun uzmanlarını bir araya getirdi. İzmir Üniversiteleri Platformu Engelsiz Üniversiteler Kurulu işbirliği ile Dokuz Eylül Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi'nde (DESEM) "Eğitimden Bağımsız Yaşama-Üniversiteler" başlığı ile düzenlenen çalıştayda, engelli bireylerin toplum içinde üretken bireyler olarak yaşayabilmelerinde anahtar konulardan biri olan eğitim teması ele alındı. Engelliliğin saptanmasında yükseköğretimin sonuna kadar tüm eğitim basamaklarında yapılacaklar irdelendi ve eğitimin bağımsız birey olmada önemi üzerinde duruldu. Çalıştayın birinci oturumunda engelliliğin saptanması ile başlayan özel eğitim hizmetleri kapsamında erken çocukluktan lise sona kadar eğitim dönemindeki aşamalar ele alındı. Milli Eğitim yetkilileri ise özel eğitim hizmetinin kapsamı ve uygulaması hakkında bilgi verdi. Çalıştayın ikinci oturumunda ise özel eğitim kapsamında olan yükseköğretim içinde örgütlenen engelli öğrenci birimleri  ve üniversite -özel eğitim kurumları işbirliği hakkında bilgi aktarıldı. Engelli mezunların yükseköğretim sonrası bağımsız yaşama geçiş deneyimleri paylaşıldı.

Farkındalık yaratmaya çalışıyoruz

Çalıştayın açılışında konuşan İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Aysel Özkan, Büyükşehir Belediyesi’nin engelsiz ve ayrımsız bir kent yaratmak için katılımcı süreçle çalışmalar yürüttüğünü söyledi. Farkındalık olmadan bu konudaki çalışmalarda başarılı olunmayacağının altın çizen Özkan, “Çalışmalarımızı fiziksel ve farkındalık olarak iki yoldan yürütüyoruz. Bir yanda engelsiz kentle ilgili oluşturmaya çalıştığı fiziksel düzenlemeler diğer tarafta da toplumun dönüşmesi ve zihninde yer edinmesi için farkındalık çalışmaları var. Bütün dileğimiz ve çabanın düşüncenin engelli olmaktan çıkarılması, engelsiz bir İzmir, Türkiye ve dünya yaratmak” dedi.

Ege Üniversitesi Engelsiz Ege Birimi Koordinatörü Prof. Dr. Hatice Şahin, engelli öğrencilere yönelik çalışmalar yürüttüklerini, bu çalıştayda İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Milli Eğitim Müdürlüğü ile birlikte ortak bir paydada buluşmanın heyecan verici olduğunu söyledi.

Büyükşehir’e teşekkür

Engelsizmir 2016 Kongre Başkanı Doç. Dr. Levent Köstem, 2013 yılında yaptıkları Engelsizmir Kongresi’nin ardından ikinci kongrenin hazırlıklarına başladıklarını belirterek, “Yürütme kurulu olarak engellerin hayatını kolaylaştırmak için 5 yıldır çalışıyoruz. Büyükşehir Belediyesi’nin çok büyük desteğini gördük. Büyükşehir Belediyesi sayesinde bu çalışmaları yürütüyoruz. 2016 kongresine hazırlık kapsamında Haziran ayında Urla’da ‘Engelsiz Sanat’, İEF kapsamında da ‘inovasyon’ temalı iki çalıştay daha yapacağız. Daha sonra  bir araya gelip engelliler konusunda ne yapılabileceği yönünde bir İzmir görüşü ortaya koymak bir yenilik getirmek istiyoruz. Amacımız engellileri evlerinden çıkarıp sanata, spora, sosyal yaşama katmak. Bunun için de en önemlisi toplumda bu engellilere yönelik farkındalık yaratmak” diye konuştu. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin engelli farkındalığı yaratmak için Olimpiyat Köyü içinde ‘farkındalık merkezi’ kuracağını da söyleyen Köstem, “Burada engelli gruplarına göre senaryolar olacak. Üniversitelerimiz burada engelli farkındalığına yönelik çeşitli projeler üretebilir. Merkezin bir yıl içinde bitmesi planlanıyor. Eğitim çok önemli. Bu çalıştaylar da bunun için çok önemli. Burada hem kent için bir şeyler yapmak isteyen İzmir Büyükşehir Belediyesi var. Üniversitelerimiz ve gençlerimizle ile birlikte bilgi var, enerji var” diye konuştu.

Engelsiz Üniversite Platformu

İzmir Üniversiteleri Platformu Dönem Başkanı adına Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Füzün, kentte 9 üniversite ve 150 bin öğrenci olduğuna dikkat çekerek, birlikten kuvvet doğar düşüncesiyle üniversite rektörlerinin bir araya gelmesi ile İzmir Üniversiteleri Platformu’nu oluşturduklarını söyledi. Platformun her yıl bir tema belirlediğini bu temalar içinde “engelsiz üniversite platformu”nun çok önemli çalışmalar yaptığını kaydeden Füzün, “Amacımız engellinin öteki olmadığını vurgulamak. Türk toplumunun yüzde 12’den fazlasının engelli bireylerden oluştuğu belirtiliyor. Engelliler için atılacak her adım kentimiz için atılan adımdır” şeklinde konuştu.

Çalıştay,  “Eğitim Yoluyla Bağımsız Yaşam: Durum Tespiti” paneli ile başladı. Panele 
Ege Üniversitesi Engelsiz Ege Birimi Koordinatörü Prof. Dr. Hatice Şahin,  İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Engelsiz Katip Çelebi Üniversitesi Koordinatörü Yrd. Doç. Dr. Zümrüt Gedik ile Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aylin Nazlı konuşmacı olarakkatıldı. Prof. Dr. Hatice Şahin, TÜİK 2012 yılı araştırmasına göre engelli bireylerde okuma yazma bilmeyenlerin oranının yüzde 50 olduğuna dikkat çekerek, bunun nedenlerinin araştırılması, okullaşma oranının artırılması gerektiğini söyledi.  

Sırada 2 çalıştay daha var 

2-5 Kasım 2016 tarihleri arasında düzenlenecek “2. Engelsizmir Kongresi” öncesindeki hazırlıklar, “Engelsiz Yaşam için İnovasyon”, “Engelsiz Yaşam için Ayrımsız ve Katılımcı Sanat” çalıştaylarıyla devam edecek. Engellilik konusu, dünyadaki yeni gelişmelere uygun şekilde irdenelenecek ve ortaya çıkan gelişmeler kongrede uygulama örnekleriyle sergilenecek.

Bu haber 1292 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
CHP’li Yücel, “Şimdi de çöp konteynırı mı olacağız?”
CHP’li Yücel, “Şimdi de çöp konteynırı mı olacağız?”
Başkan Tugay’a dünyadan tebrik mesajı yağdı
Başkan Tugay’a dünyadan tebrik mesajı yağdı

AZRAİLLE DANS Film Fragmanımız Yayında. 25 Mayısta vizyona girecek olan filmimize 7 den 70 e herkesi bekliyoruz. www.azrailledansfilm.com @pelinsinan @tugbaozay10 @sinanbengier @yukselti @gaziseker @estrellacasado @gokhanoguztimurofficial #movie #movies #film #tv #camera #cinema #fact #didyouknow #moviefacts #cinematography #screenplay #director #actor #actress #act #acting #movienight #hollywood #netflix #heartsonfire #rockyiv #scarymovie #pamelaanderson #jennymccarthy #davidzucker #blonde #thering #nosleep #arielwinter #celebrity

Azraille Dans (@azrailledansfilm)'in paylaştığı bir gönderi ()