Dünya çalkalanıyor! ABD Başkanı Trump ve Kuzey Kore lideri Kim buluşuyor

Geçen yıl nükleer savaşın eşiğine gelen ve birbirlerine ağza alınmayacak hakaretler savuran ABD ve Kuzey Kore liderleri, Mayıs ayında görüşecek. Tarihi kararı Washington'ı ziyaret eden Güney Kore temsilcisi dünyaya duyurdu, televizyonlar canlı yayına geçti.

09 Mart 2018 - 09:20

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, ABD Başkanı Donald Trupm'ı görüşmek üzere davet etti. Trump da bu daveti kabul ettiğini açıkladı.

Bu beklenmedik gelişmeyi, Güney Kore Ulusal Güvenlik Danışmanı Chung Eui-yong, Washington'da düzenlediği basın toplantısıyla duyurdu.

Kuzey Kore liderinden getirdiği mektubu Trump'a verdiğini söyleyen Chung, "Yaptığımız görüşmede Kuzey Kore lideri Kim Jong-un nükleer silahsızlanma taahhüdünde bulunduğunu Başkan Trump'a ilettim" dedi.

Chung ayrıca, Kuzey Kore'nin nükleer ve diğer füze testlerine ara vereceğini ve nükleer silahsızlandırmaya taahhüdüne bağlı olduğunu bildirdi.

Duyurunun Beyaz Saray'da yapılmasını Trump istedi

Dakikalar sonra Seul yönetiminden Trump'ın Chung'dan görüşme kararını Beyaz Saray'da açıklamasını istediği yönünde bir bilgi geldi.

Güney Kore başkanlık ofisi ise, Başkan Moon'un bu zor karar için Trump'a teşekkür ettiğini açıkladı.

Geçen yıl nükleer savaşın eşiğine gelen ABD ile Kuzey Kore arasında hakaretler ve tehditler havada uçuşmuştu. Bu gelişme, bir süredir yürütülen diplomatik süreçte önemli bir dönüm noktasına ulaşıldığına işaret ediyor.

Ancak analistler, bu tarz kritik zirvelerin yıllarca süren diplomatik süreçlerin ardından toplandığını ve bu kadar kısa sürede yapılacak bir görüşmeden kayda değer bir sonucun çıkmayacağı uyarısı yapıyor.

Trump, bu gelişmeyi 'büyük bir ilerleme' olarak nitelendirdi ancak nihai bir anlaşmaya varılana kadar yaptırımların kaldırılmayacağını söyledi.

Bu noktaya nasıl gelindi?

Kuzey Kore, insan hakları ihlalleri ve uluslararası hukuku ihlal ederek yürüttüğü nükleer silah programı nedeniyle uluslararası kamuoyunda tecrit edilen bir ülke konumunda bulunuyor.

Kuzey Kore, bekası tehdit altında olduğu için nükleer silahlara ve füzelere ihtiyaç duyduğunu söylüyor.

Kuzey Kore, şu ana kadar altı nükleer füze denemesi gerçekleştirdi ancak uzun menzilli bir nükleer saldırı düzenleme kapasitesine sahip olup olmadığı bilinmiyor.

Ancak Güney Kore'nin geçen ay içerisinde Kış Olimpiyatları'na ev sahipliği yapması diplomasi açısından da önemli bir fırsatın kapısını araladı.

Olimpiyatlara Kuzey'in de katılımıyla uzun bir aradan sonra iki Kore arasında doğrudan temas kurulmuş oldu.

Bu hafta içerisinde Güney Kore'den bir heyet tarihi öneme sahip bir ziyaretle Pyongyang'a giderek, Kim Jong-un ile bir araya geldi.

Heyet dönüşünde yaptığı açıklamada, Kuzey Kore'nin "nükleer füze sahibi olması için ortada bir neden kalmaması" halinde nükleer silahsızlanmaya gitme niyeti olduğunu söyledi.

Kuzey Kore 4 kritik vaadi nedir?

  • Kim, Trump ile görüşmeye hazır olduğunu söyledi
  • Kuzey Kore nükleer silahsızlanma taahhüdünde bulundu
  • Tüm nükleer ve diğer füze testlerini durdurmayı kabul etti
  • ABD ile Güney Kore'nin askeri tatbikatlarının devam etmek zorunda olduğunu anladığını bildirdi.

Kaynak: BBC Türkçe

Bu haber 1270 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Özhaseki'den kentsel dönüşüm mağduru vatandaşa sert tepki: Mikrofonu atıp giderim
Özhaseki'den kentsel dönüşüm mağduru vatandaşa sert tepki:...
Bornova Belediye Başkan Adayı Cevdet Çayır: ‘’Sevgi ve ilgiyi Bornova'ya gösterecek olan bizleriz’’
Bornova Belediye Başkan Adayı Cevdet Çayır: ‘’Sevgi ve ilgiyi...

AZRAİLLE DANS Film Fragmanımız Yayında. 25 Mayısta vizyona girecek olan filmimize 7 den 70 e herkesi bekliyoruz. www.azrailledansfilm.com @pelinsinan @tugbaozay10 @sinanbengier @yukselti @gaziseker @estrellacasado @gokhanoguztimurofficial #movie #movies #film #tv #camera #cinema #fact #didyouknow #moviefacts #cinematography #screenplay #director #actor #actress #act #acting #movienight #hollywood #netflix #heartsonfire #rockyiv #scarymovie #pamelaanderson #jennymccarthy #davidzucker #blonde #thering #nosleep #arielwinter #celebrity

Azraille Dans (@azrailledansfilm)'in paylaştığı bir gönderi ()