Doğu Guta'da kafes içinde gezdirilen Alevi çocukları gösterdiği iddiası doğru mu?

Sosyal medyada paylaşılan bir fotoğrafın, Suriye’nin Doğu Guta bölgesinde kafes içinde gezdirilen Alevi çocukları gösterdiği iddia edildi. Eski CHP Milletvekili Hüseyin Aygün tarafından Hüsnü Mahalli kaynak gösterilerek yine Twitter’da paylaşılan fotoğraf ise yaklaşık bin 100 kişi tarafından beğenildi.

11 Mart 2018 - 13:01 - Güncelleme: 11 Mart 2018 - 13:15

Fotoğraf IŞİD ve Esad’ı protesto eden bir eylemden  

Ancak, fotoğrafın Doğu Guta’daki Alevi çocukların kafes içine konulduğunu gösterdiği iddiası doğru değil. Görüntülerin Şubat 2015’te, IŞİD’in Ürdünlü pilot Muaz el-Kasasbe’yi yakarak infaz etmesini ve çocukların da öldüğü bir hava saldırısından sonra Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ı protesto amacıyla kafese giren çocuklara ait olduğunu söylemek mümkün.

Amerika’nın Sesi (VOA News) tarafından 22 Şubat 2015 tarihinde YouTube’a yüklenen bir videoda çocukların kafese girdikleri ana ve eyleme ait görüntülere ulaşılabiliyor.  

İngiliz Independent Gazetesi’nin 16 Şubat 2015 tarihli bir haberinde protesto sırasında çekilmiş başka fotoğraflara ve görüntülere IŞİD’in infaz ettiği Ürdünlü pilotun giydiği kıyafetlere benzer kıyafetler giyen çocukların ellerindeki savaş karşıtı posterleri de görmek mümkün.

Görüntülerin daha önce de Doğu Guta’da zorla kaçırılarak canlı kalkan olarak kullanıldığı iddiasıyla paylaşıldığı ve Fransız Le Monde’un doğrulama ekibi Decodeurs’un iddiaları yalanlayarak görüntülerin IŞİD ve Esad’ı protesto gösterisinden olduğunu belirttiği 27 Şubat 2018 tarihli bir habere ulaşılabiliyor.

Reuters tarafından çeliklen fotoğrafta yine protestodan bir görüntüye ulaşılabiliyor. 16 Şubat 2015 tarihli paylaşımda fotoğrafın Başkent Şam’ın yakınlarındaki Duma kasabasında çekildiği kaydediliyor.

The New York Times tarafından konu hakkında yapılan 20 Şubat 2015 tarihli habere ulaşılabiliyor. HaberTürk’ün de 16 Şubat 2015 tarihli bir haberinde olaya değinildiği görülebiliyor.

Ayrıca 2015 yılında dış basına yansıyan haberlerde bölgedeki muhalif grupların saldırılara karşı sivilleri canlı kalkan olarak kullandığı da belirtiliyor.

Doğu Guta’da ne oluyor?

Halen muhaliflerin elinde bulunan Doğu Guta’da Suriye ordusunun kuşatması sürüyor. Şam’ın yakınlarındaki bölgede operasyonlar yoğunlaşırken bölgeden yüzlerce insanın ayrıldığı bilgileri geliyor. BBC Türkçe’nin 4 Mart 2018 tarihli haberinde ise çatışmalar yüzünden insani yardımların da ertelendiği belirtiliyor. Doğu Guta’daki kriz için muhalifleri suçlayan Rusya ise militanların bölgede sokağa çıkma yasağı ilan ettiğini açıklamıştı.

Kaynak: teyit.org
Bu haber 3024 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Konak Belediye Meclisi yeni dönemin ilk toplantısını gerçekleştirdi
Konak Belediye Meclisi yeni dönemin ilk toplantısını...
Başkan Tugay sözünü tuttu ekmek 5 TL’ye düştü
Başkan Tugay sözünü tuttu ekmek 5 TL’ye düştü

AZRAİLLE DANS Film Fragmanımız Yayında. 25 Mayısta vizyona girecek olan filmimize 7 den 70 e herkesi bekliyoruz. www.azrailledansfilm.com @pelinsinan @tugbaozay10 @sinanbengier @yukselti @gaziseker @estrellacasado @gokhanoguztimurofficial #movie #movies #film #tv #camera #cinema #fact #didyouknow #moviefacts #cinematography #screenplay #director #actor #actress #act #acting #movienight #hollywood #netflix #heartsonfire #rockyiv #scarymovie #pamelaanderson #jennymccarthy #davidzucker #blonde #thering #nosleep #arielwinter #celebrity

Azraille Dans (@azrailledansfilm)'in paylaştığı bir gönderi ()