Dikkat! Yeni Ev Düşlerken Eski Evinizden Olmayın

6306 Sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun’ un yürürlüğe girmesi ile Kentsel Dönüşüm, ülke genelinde hız kazandı ve alanına özgü bir çok hukuki uyuşmazlık baş gösterdi. İzmir Kentsel Dönüşüm Derneği (İZKENDER) Genel Başkanı İnşaat Mühendisi Cem Şeker ve Av. Mustafa Boğa mağduriyetleri Ege Politik için değerlendirdi.

20 Şubat 2018 - 09:07 - Güncelleme: 21 Şubat 2018 - 12:11

EGE POLİTİK/ ÖZEL HABER  Sayın Şeker,İzmir'de Kentsel Dönüşüm'ü nasıl değerlendiriyorsunuz ve konuda yaşananları bize anlatır mısınız?
İzmir Bayraklı ruhsatsız ve sağlıksız yapılaşmanın yoğun olduğu yerlerden birisi. Son zamanlarda yapılan yeni binalarla, Körfez'in silüeti gecekondular ile hızla değişiyor. Bu süreçte müteahhit firma sayısı arttı. Kasap, manav, pazarcı vb esnaflar müteahhit belgesi alarak bu ranta ortak olmak için biribiriyle yarışıyor. Bilinçsiz yapılan üretimler, hesap hataları ve vatandaşı aldatıcı sözleşmeler ile birçok insan mağdur oluyor.


Ne tür mağduriyetler yaşanıyor, örnek verebilir misiniz? 
Derneğimize mağdur olduğu için başvuran onlarca insan var.  Biz, hiçbir ücret talep etmeden gerek hukuki destek gerek yönlendirme ve tavsiye ile yardımlarda bulunuyoruz. Bunlardan biri de yetmiş beş yaşında ki Agit Sarı oldu. Sarı'nın, temeli atılmış binası yaklaşık iki yıldır boş duruyormuş. Üstüne üstlük, kat irtifa tapuları ile dairelerin çoğu üçünce şahıslara da satılmış. Agit Bey'in şu an başka bir evde kirada kalıyor. Emekli maaşından başka bir geliri olmadığı için avukat tutamamış.

Derneğimizin gönüllü avukatlarından Mustafa Boğa'nın gayretleriyle yeni bir sözleşme yapılarak bina başka bir müteahhite devredildi. Süreç Avukat Mustafa Boğa tarafından hala takip ediliyor.


Agit Bey, geçmiş olsun. Bu konuda neler söylemek istersiniz?
Sarı:" Vatandaşlara tavsiyem, uzmana danışın."
Başta Başkanımız Cem Şeker Bey ve Avukat Mustafa Boğa Beye sonsuz duacı ve müteşekkirim. Beni yalnız ve sahipsiz koymadılar. Buradan tüm vatandaşlara tavsiyem sözleşme yapmadan mutlaka bir uzmana danışmanız.

Sayın Şeker, İflas eden ya da kaçan müteahhitler oldu mu?
Agit Sarı ile aynı müteahhite evini veren komşusu Laçin Köse'de mağdur. Binanın sadece kabası yapılmış halde müteahhit terk etmiş. Dairelerin tamamı üçüncü şahıslara satılmış. Laçin Bey mağdur bir halde İZKENDER'e başvuru yaptı. Kendisine tavsiyelerde bulunduk ve sorunu ile ilgilenmekteyiz.

Köse: "Biz yandık, siz yanmayın"
Laçin Köse: “18 ay devletten aldığım kira yardımı biteli iki yıl oldu. Müteahit iflas etti ve binanın sadece kapı, pencere ve mutfak aksaları takılmış vaziyette. Kimse bana yardımcı olmadı. Maddi durumum son derece kötü ve kiramı bile ödeyemiyorum. Cem Bey bize çok yardımcı oldu, Agit Sarı
Beye yardımcı olduğu gibi şimdi de bana yardımcı oluyor. Kimseye sormadan yerinizi müteahitlere vermeyin. Biz yandık siz yanmayın.” dedi.

 


Hukuki olarak ne tür sorunlar yaşanıyor? 
Av. Boğa: "Müteahhitler, sözleşmenin güçlü tarafını oluşturuyor."
Kentsel Dönüşüm projeleri ile birlikte imzalanan kat karşılığı inşaat sözleşmeleri sonucu vatandaşlarımız, yeni bir konut ve yeni bir hayat beklentisi içerisine girmekte ancak çoğu zaman sonuçlar beklentileri karşılamamaktadır. Hem arsa sahipleri hem de müteahhitler için Kentsel Dönüşüm kapsamında ortaya çıkan avantajlar, hukuksuz ya da kötü niyetli uygulamalarla birer dezavantaja dönüşmekte ve önemli mağduriyetlere yol açmaktadır. İşi yapma borcu altına giren müteahhitler ekseriyetle sözleşmelerin güçlü tarafını oluşturmaktalar. Bu süreçte yalnız kalan mal sahipleri ise sözleşmeleri doğru biçimde analiz etmeden yola çıkmakta ve maalesef haklarının gasp edilmesi ya da istendiği gibi doğru zamanda teslim edilmemesi gibi sonuçlarla karşı karşıya kalmaktadırlar. Sözleşme sonrası umutları suya düşen bir çok vatandaşımız kendisini çaresiz hissetmektedir. Bu sebeple tüm vatandaşlarımızın, hem devletin yasa eliyle onlara tanıdığı hakları doğru şekilde kullanabilmeleri hem de oluşacak sorunların işe başlanmadan evvel önüne geçebilmeleri adına, Kentsel Dönüşüm süreci boyunca alnında uzman bir avukattan yardım almaları gerektiği kanısındayız.  Derneğimiz, vatandaşlarımızın Kentsel Dönüşüm konusunda bilinçlenmesini ve mağdur olmamasını amaç edinmiş, bu yolda yapmış olduğu çalışmalarla vatandaşın yanında olmuştur. Dileğimiz, daha güzel mekanlara ve şehirlere sahip olmayı amaçlayan yasanın kötüye kullanılmasının önüne geçilmesi ve hak kayıplarının önlenmesidir.

2018/02/2018-02-20-11-18-35.png
2018/02/2018-02-20-11-17-37.png
Bu haber 4545 defa okunmuştur.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
CHP’li Yücel, “Şimdi de çöp konteynırı mı olacağız?”
CHP’li Yücel, “Şimdi de çöp konteynırı mı olacağız?”
 Sakız ağacı fidanları toprakla buluştu
Sakız ağacı fidanları toprakla buluştu

AZRAİLLE DANS Film Fragmanımız Yayında. 25 Mayısta vizyona girecek olan filmimize 7 den 70 e herkesi bekliyoruz. www.azrailledansfilm.com @pelinsinan @tugbaozay10 @sinanbengier @yukselti @gaziseker @estrellacasado @gokhanoguztimurofficial #movie #movies #film #tv #camera #cinema #fact #didyouknow #moviefacts #cinematography #screenplay #director #actor #actress #act #acting #movienight #hollywood #netflix #heartsonfire #rockyiv #scarymovie #pamelaanderson #jennymccarthy #davidzucker #blonde #thering #nosleep #arielwinter #celebrity

Azraille Dans (@azrailledansfilm)'in paylaştığı bir gönderi ()