Almanlar Türk yatırımcı bekliyor

Türk ekonomisindeki başdöndüren gelişim Almanların iştahını kabartıyor. Türk firmalarının Almanya’da yatırım yapmasını isteyen Almanya’nın Mecklenburg-Vorpommern eyaleti Türk yatırımcılara cazip taraflarını anlatmak için Türkiye turuna çıktı. Alman ve Türk yetkililer, yaşanan siyasi krizlerin ticareti olumsuz yönde etkilemeyeceği mesajını verdi.

11 Ekim 2017 - 16:20

Almanlar Türk yatırımcı bekliyor

 

Siyasi krizler Türkiye-Almanya ticaretini olumsuz etkilemeyecek

 

Türk ekonomisindeki başdöndüren gelişim Almanların iştahını kabartıyor. Türk firmalarının Almanya’da yatırım yapmasını isteyen Almanya’nın Mecklenburg-Vorpommern eyaleti Türk yatırımcılara cazip taraflarını anlatmak için Türkiye turuna çıktı. Alman ve Türk yetkililer, yaşanan siyasi krizlerin ticareti olumsuz yönde etkilemeyeceği mesajını verdi.  

 

 

Almanya’nın Mecklenburg-Vorpommern eyaletinden bir heyet İstanbul ve İzmir’de Türk iş dünyasına yatırım olanaklarını anlatmak için 10 Ekim’de İstanbul’da, 11 Ekim 2017 tarihinde ise; Ege İhracatçı Birlikleri’nde Türk iş adamlarıyla biraya geldi. Heyet, Türk girişimcilere Mecklenburg-Vorpommern eyaletinin yatırım fırsatlarını anlattı.

 

Mecklenburg – Vorpommern Eyaleti’ nin Ekonomi, Çalışma ve Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Dr. Stefan Rudolph’un başkanlık ettiği heyet Ege İhracatçı Birlikleri’ndeki toplantıda Mecklenburg – Vorpommern Eyaleti’nin yatırımcılara sunduğu avantajları anlattı.

 

Türkiye’nin en yoğun ticari ilişki içinde olduğu ülke Almanya

 

Toplantıda konuşan Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Sabri Ünlütürk, Ege İhracatçı Birlikleri’nin 2017 yılının Ocak-Eylül döneminde 8.1 milyar dolar ihracat yaptığını, Almanya’nın 990 dolarlık ihracat ile Ege Bölgesi’nden yapılan ihracatta lider konumda olduğunu söyledi.

 

“Türkiye’nin yabancı ülkelerle olan ikili, ekonomik ve ticari ilişkileri dikkate alındığında en yoğun ilişkilerin Federal Almanya ile olduğunu memnuniyetle belirtmeliyim” diyen Ünlütürk, “Almanya 2016 yılında önceki yıllarda olduğu gibi ülkemizin ihracatında birinci sırada yer alırken ithalatımızda Çin’in ardından ikinci sırada yerini koruyor. Türkiye 2016 yılında Almanya’ya 14 milyar dolar ihracat yaptı. 2017 yılının ilk dokuz aylık döneminde ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7’lik artışla 10.8 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdik. Karşılıklı ilişkilerimizi çok daha iyi seviyeye çıkarmak mümkün. Şirketlerimiz Avrupa pazarına kolay erişim sağlayabilmek için Almanya’daki yatırım imkanlarını da dikkatle izliyor ve değerlendiriyor” diye konuştu.

Almanya’ya her yıl ihracatımızı yüzde 10-20 arttırmayı hedefliyoruz

 

Almanya ile bu dönemde etkinliklerin yapılmasını çok önemsediklerini kaydeden Ünlütürk şöyle devam etti: “Ticaretimizin ve işbirliğimizin devamı çok önemli. Bizim bir numaralı müşterimiz Avrupa, en önemli ortağımız ise Almanya. İhracatımızı her sene bu bölgece yüzde 10-20 civarında artırmayı hedefliyoruz. Ben bir sıkıntı görmüyorum. Siyaseten dönem dönem krizler yaşanıyor ama iş insanları ticaret yapma çabasını sürdürüyor iki ülke arasında siyasi gerginliklerin sonlanacağını hızlıca normale döneceğine inanıyorum.”

 

Hepimizin kazanması gerekiyor

 

Mecklenburg - Vorpommern Eyaleti’nin Ekonomi, Çalışma ve Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Dr. Stefan Rudolph, "Ekonomi alanında ilişkileri güçlendirmek adına yapılan gayretler beni çok mutlu ediyor. Türkiye Milli Ampute Futbol Takımın maç oynandığında stadyumdaydım. Orada Türk takımını tuttuk. Çok başarılı bir oyun sergilediler. Tebrik ediyoruz. Ekonomide de böyle bir karşılıklı oyunu düşünmek istiyorum. Türk engelli futbolcular bir yarış kazandı ama diğerleri de kaybetmedi. Bizde de böyle olmalı. Hepimizin kazanması gerekiyor. Bazılarımız daha fazla daha az kazanabilir ama hep birlikte güzel bir gelecek hazırlayabiliriz” dedi.

 

Derin bağlarımız var bizi hiçbir şey ayıramaz

 

Girişimciler olarak bağlantılar kurulmasının hem Alman hem de Türk halkına faydalı olacağını ifade eden Rudolph, Almanya'da da yatırım yapan Türk iş adamından bahsederek sözlerini şöyle sürdürdü: "O kadar derin bağımız var ki bizi hiçbir şey ayıramaz. İzmir ekonomisi çok güçlü. Birbirimizi daha iyi tanımak istiyoruz. Bizim gerçekten bilgi donanımı olan çok iyi şirketlerimiz var. Aynı zamanda sanayi arazilerimiz var. Türk yatırımcılar için çok iyi bir yatırım bölgesiyiz. Çok iyi iş gücümüz var. Türkiye’de de çok kalifiye iş gücü ve çok modern şirketler gördük. Birbirimize açız. Bu açlığı gidermek istiyoruz."

 

İzmir’i görüp Almanya’ya dönünce Türkiye’yi tanımadığımızı anlıyoruz

 

Türkiye’ye dokuz kez geldiğini ve geldiği ilk şehrin İzmir olduğunu belirten Rudolph şöyle devam etti: “İlk kez İzmir’e geldiğinizde çok şaşırıyorsunuz ve olumlu düşünüyorsunuz. Almanya’ya dönünce ‘biz aslında Türkiye’yi hiç tanımıyoruz, tanıdığımızı sanıyoruz’ dedim. İnternetten ve gazetelerden okuyoruz her şeyi ve biliyoruz zannediyoruz ama İzmir’e gelip kendi gözlerimizle görünce farklı izlenimlere sahip oluyoruz. İzmir’de büyük ekonomik güç var. İzmir Türkiye’nin aslında kartviziti. İzmir olmasa Türkiye bugün olduğu gibi olamaz. İzmir Türkiye’ye büyük değer veriyor. İzmir ve Türkiye’nin, ekonomik açıdan çok daha fazla potansiyeli olduğunu düşünüyorum.”

 

Almanya’daki Türklerin yıllık ticari cirosu 500 milyar Euro

 

Almanya’da 3 milyon Türk kökene sahip vatandaş olduğunu ve yarısının Alman vatandaşı olduğunu ifade eden Rudolph şöyle konuştu: “Sadece onların bile çok büyük bir ekonomik gücü var . 96 bin Türk işletmeci var ve 500 bin çalışanları var. Yıllık ciroları 50 milyar Euro. Bu rakam iki ülkenin arasındaki ticaretin boyutundan çok çok büyük. Biz de burada girişimcilerle anlaşmalar yapıp projeler üretmek istiyoruz. Almanya Türkiye’yi tatil ülkesi olarak görüyordu fakat biz ilişkilerimizi daha da geliştirmek istiyoruz. Türkiye Almanya için daha az tatil ülkesi haline geldi eğer çok daha yakın çalışırsak birbirimize karşı olan merakı artırarak turizm konusunda da durumu iyileştirebiliriz. Biz sadece ticaret ortağı değiliz. Almanya, Hollanda’dan sonra Türkiye’deki en büyük yatırımcıdır. Bölgenin ekonomik gücünü bildiğimiz için bu çalışmaları yapıyoruz.”

 

Birlikte çok şey yapabiliriz

 

Türkler ve Almanların birbirlerini anladıkları zaman çiçek açma zamanı olduğunu dile getiren Rudolph “Dünya bu kadar basit. Sadece ekonomik temaslardan bahsetmiyoruz, daha fazlasından bahsediyoruz. İnsanların iletişim halinde olması bizim için önemli. Birlikte çok şey yapabiliriz. Ne kadar hızlı hareket edersek ekonomimize o kadar yarar sağlayacağız. Teknik bilgilerimizi birleştirdiğimizde dünyanın görmediği ürünler ortaya çıkarabiliriz. Türk işadamları 2016 yılında yurtdışında 42 projeye yatırım yaptı. Bunların 5 tanesi Almanya’da” ifadelerini kullandı.

 

Başa çıkacağımızdan eminim

 

Almanya’nın İzmir Başkonsolosu Dr. Rainer Lassing de Türkiye ve Almaya arasında yaşanılan sorunları hatırlatarak, “Belediye ve bölgesel düzeyde olan temaslar ve ekonomik ilişkiler, bundan muzdarip olmamalı. Tam da böyle bir zamanda geldiğiniz için teşekkür ediyorum. Türk sivil toplumu batıdan gelen desteğe ve temaslara ihtiyaç duyuyor. İzmir’deki 30 ilçe ve çevresindeki iller seküler ve laiktir. Mecklenburg - Vorpommern belediyeleri ile belki ortaklıklar kurulabilir. Burada aracılık yapmaktan mutluluk duyacağım. Almanya Türkiye arasında uzun yıllara dayanan bir ilişki mevcut. Bu gibi ziyaretler bu ilişkileri daha da güçlendirmek amacıyla yapılıyor. İzmir’deki ticari partnerlerle ilişki kurduğumuz için mutluyuz. Ticaret hacminin çok yüksek olduğunu biliyorum. İki ülke arasında derin ilişkiler ve dostluk mevcut. Siyasi açıdan baktığımızda kritik bir süreç yaşanıyor ama toplum arasında olan dostluk çok daha uzun süren bir ilişki. Bununla başa çıkacağımızdan eminim" dedi.

 

Almanya’nın Mecklenburg-Vorpommern eyaletinde yatırım yapan Dizayn Grup Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Mirmahmutoğulları ve ml&c GbMH&Co.KG Genel Müdürü Udo Possin, başarı hikayelerini Egeli işadamları ile paylaştı.

 

2017/10/4136525.jpg
2017/10/5996948.jpg
2017/10/4927621.jpg
Bu haber 996 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Özhaseki'den kentsel dönüşüm mağduru vatandaşa sert tepki: Mikrofonu atıp giderim
Özhaseki'den kentsel dönüşüm mağduru vatandaşa sert tepki:...
Bornova Belediye Başkan Adayı Cevdet Çayır: ‘’Sevgi ve ilgiyi Bornova'ya gösterecek olan bizleriz’’
Bornova Belediye Başkan Adayı Cevdet Çayır: ‘’Sevgi ve ilgiyi...

AZRAİLLE DANS Film Fragmanımız Yayında. 25 Mayısta vizyona girecek olan filmimize 7 den 70 e herkesi bekliyoruz. www.azrailledansfilm.com @pelinsinan @tugbaozay10 @sinanbengier @yukselti @gaziseker @estrellacasado @gokhanoguztimurofficial #movie #movies #film #tv #camera #cinema #fact #didyouknow #moviefacts #cinematography #screenplay #director #actor #actress #act #acting #movienight #hollywood #netflix #heartsonfire #rockyiv #scarymovie #pamelaanderson #jennymccarthy #davidzucker #blonde #thering #nosleep #arielwinter #celebrity

Azraille Dans (@azrailledansfilm)'in paylaştığı bir gönderi ()