Ağız Kanserinin Farkında Mısınız?

EÜ Diş Hekimliği Fakültesi tarafından İzmir’in birçok noktasında mobil ağız diş sağlığı aracı ile “Ağız Kanseri” taraması yapılacak

17 Kasım 2017 - 10:38

Ülkemizde her yıl 22 Kasım’ı içine alan hafta  “Ağız Diş Sağlığı Haftası” olarak kutlanıyor. İnsan sağlığı için son derece önemli olan ağız ve diş sağlığının korunması amacıyla İzmir’de “Ağız Diş Sağlığı Haftası” etkinlikleri kapsamında Ege Üniversitesi (EÜ) Diş Hekimliği Fakültesi tarafından “Halk Eğitim Programı” gerçekleştirilecek. Ege Üniversiteli diş hekimleri tarafından yapılacak olan ağız sağlık taramaları çocuk, yaşlı, genç, engelli farklı insan profillerine uygulanacak. Çalışma, 20-23 Kasım tarihleri arasında gün boyu İzmir Cumhuriyet Meydanı, Kemeraltı Çarşı Girişi, Basmane Meydanı ve Karşıyaka Çarşı girişinde kurulacak olan mobil ağız diş sağlığı aracında yapılacak.

Proje yürütücüsü Ege Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ağız Diş ve Çene Radyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Pelin Güneri, “Bu proje ile özellikle ağız kanseri konusunda farkındalık kazandırmayı amaçlıyoruz. Sedef hastalığı, şeker hastalığı gibi bazı hastalıkların ağız içinde bulgular verdiğini biliyoruz. İlaç kullanımına bağlı olarak veya organ nakli sonrasında ağızda bazı problemler ortaya çıkabiliyor. Bunların tanılarını diş hekimleri olarak bizler koyuyoruz. Ama bunlardan daha önemlisi, ağız kanserlerinin varlığını da yine bizler saptıyoruz’’ diye konuştu.Ağız kanserlerinin, ağızda yer alan dokuların ve dudakların kanserleri olduğunu söyleyen Prof. Dr. Güneri, “Tütün kullanımı, alkol alışkanlığı, radyasyon, genetik hasarlar, siğil yaratan virüsler, ağız içi mantarları ve kötü ağız hijyeni ağız kanserinin oluşmasını kolaylaştırıyor” dedi.

“AĞIZ KANSERİ ÇOK SİNSİ BİR HASTALIKTIR”

Ağız kanseri lezyonlarının ağrıyla belirti vermediğini vurgulayan Prof. Dr. Pelin Güneri, “Bu nedenle ağız içinde ortaya çıkan anormallikler konusunda çok dikkatli olunması gerekiyor.Ağız kanseri meme ve akciğer kanseri kadar sık görülmüyor ve bu yüzden de çok bilinmiyor. Dünyada her yıl 300 bin kişiye tanı konuyor, ancak bu hastaların yalnızca yarısı 5 yıl yaşayabiliyor. Meme vecilt kanserinden çok daha öldürücü olmasının sebebi, ağız kanserinin çok sinsi bir hastalık olmasıdır. Kanserin 4 evresi vardır ve bir kanser ne kadar erken evrede fark edilirse, tedaviye yanıtı da o kadar yüksek ve başarılı oluyor. Fakat ağız kanseri hiçbir bulgu vermediğinden genellikle son evrelerde tanı konuyor’’ diye konuştu.

DİŞ HEKİMİ KONTROLÜ ŞART

Hastalığın bulgularının belirgin olmadığının altını çizen Prof.Dr.Güneri, tanıda geç kalınmaması için en az yılda bir kez diş hekimi kontrolünü önerdi.         Kendisini ağız kanseri hakkında bilinç kazandırmaya adayan Prof.Dr.Güneri şöyle konuştu; “Eğitimli insanların bile bu konuda bilgili olmamasından duyduğum dehşetle yola çıktım ve bu projeyi önerdim. Etkinliğin başarılı olması durumunda, ağız kanseri konusunda farkındalık eğitiminiulusal düzeye taşıyabiliriz. Önemli olan, ağız kanserine dikkat çekecek bir sistemin kurulmasına hizmet etmektir. Bu nedenle hekim olarak üzerimize düşeni yapmak zorunda olduğumuzu düşünüyorum. İnsanların bu konuda bilgilenmesini, şüpheli bir durumda harekete geçmesini sağlamalıyız. Bu etkinliğin faydalı olduğu belirlenirse, belki de Sağlık Bakanlığı ile ortaklaşa bir proje hazırlayarak, diğer illerde de farkındalık eğitimi için çalışabiliriz. Böylece daha fazla insana dokunabiliriz. Önemli olan halkın eğitilmesidir’’ dedi.

Ağız kanseriyle ilgili eğitimin yararlılığını etkinlikten önce ve sonra değerlendireceklerini söyleyen Prof. Dr.Güneri, katılımcılar arasında gönüllüolanlara ağız lezyonları yönünden ücretsiz tarama yapılacağını belirtti.

Bu haber 2047 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Kati Piri'nin 'Kavala-Demirtaş yaptırımı' önergesi kabul edildi, Fidan Hollanda'ya gidiyor
Kati Piri'nin 'Kavala-Demirtaş yaptırımı' önergesi kabul edildi,...
Bolululardan Tanju Özcan’a tepki: ‘Gölcük’ü Uzungöl’e çevirmeyin’
Bolululardan Tanju Özcan’a tepki: ‘Gölcük’ü Uzungöl’e...

AZRAİLLE DANS Film Fragmanımız Yayında. 25 Mayısta vizyona girecek olan filmimize 7 den 70 e herkesi bekliyoruz. www.azrailledansfilm.com @pelinsinan @tugbaozay10 @sinanbengier @yukselti @gaziseker @estrellacasado @gokhanoguztimurofficial #movie #movies #film #tv #camera #cinema #fact #didyouknow #moviefacts #cinematography #screenplay #director #actor #actress #act #acting #movienight #hollywood #netflix #heartsonfire #rockyiv #scarymovie #pamelaanderson #jennymccarthy #davidzucker #blonde #thering #nosleep #arielwinter #celebrity

Azraille Dans (@azrailledansfilm)'in paylaştığı bir gönderi ()